Dünyada yaklaşık üç bin sivrisinek türü bulunmakta ve bunların yalnızca bir kısmı insanları ısırır. Özellikle de dişi sivrisineklerin hedefi oluruz. Neden?

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (2)

Erkek sivrineklerin ilgisini çekmeyiz, neden?

Isıran sivrisinek türlerinde, dişiler yumurtaları için kan emmeye ihtiyaç duyar. Dişi sivrisinekler, insanların kanlarını kendi yumurtalarını üretebilmek için protein sağlayabilmek amacıyla emerler.

Sivrisinekler, bulabildikleri her canlının kanını emerler. Hatta deniz yüzeyine çıkan balıklar bile sivrisineklerin ellerinden kurtulamaz.

Erkek sivrisinekler, çiçek özleri ile beslenirler. Yumurta üretme gibi bir dertleri olmadığından insanları sokmazlar.

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (3)

Sivrisineklerin beslenme alışkanlıkları

Dişi sivrisinekler, yumurtalarını üretebilmek için kana ihtiyaç duyar. İlk yumurtalarını kana ihtiyaç duymadan üretebilirler, fakat sonraki yumurtalar için insan ve hayvan kanı emmeye ihtiyaçları vardır.

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (4)

Sivrisinekler avlarının yerini nasıl bulurlar?

Dişi sivrisinekler avlarının yerlerini duyargaları ve üç çift bacaklarındaki alıcılarla bulur. Bu alıcılar ile nem, ter ve ısıyı saptayarak hedef belirler. Nefeste bulunan karbondioksit oranını algılayarak hareket ederler.

Sivrisineğin duyargaları bir santigradın binde biri kadar sıcaklık değişimlerini algılayabilecek kadar hassastır.

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (5)

Sivrisinekler bizi nefesimizden avlar

Dişi sivrisinekler, karbondioksit bulutunu takip ederek avına karar verir. Dişi sivrisinekler insanın nefes verirken çıkardığı karbondioksit bulutu içinde, ileri geri hareketler yaparak bu bilgileri değerlendirirler, avın yararlı olacağınakarar verirlerse eyleme geçerler.
Bazılarına sivrisinekler dokunmaz. Neden? Ter ve nefes kokuları cazip olmadığında, bazı insanlar sivrisineklerin hedefi olmaz. Yani ter ve nefes kokunuz işe yaramıyorsa sivrisinek size sokmak için değerli bulmaz. Sivrisinek sizi sokuyorsa sevinebilirsiniz. Demek ki ter ve nefes kokunuz ısırmaya değer.

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (7)

Sivrisineklerin ısırma mekanizması nasıl işler?

Sivrisinek sanıldığı gibi içi delik ve sivri uçlu bir boruyu deriye sokarak kanı emmez. Sivrisineğin bizi sokması sıradan bir ısırma olayı değildir.

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (6)

Sivrisineğin bıçağı var

Sivrisineklerin ağzında iki tüp ve iki testere ağızlı bıçak bulunur. Önce bıçaklarla deriyi deler, ardından bir tüp ile tükürüğünü akıtarak kanın pıhtılaşmasını önler ve diğer tüple kanı emer. Sivrisineğin kanı emmesinde müthiş bir tasarım vardır.

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (8)

Sivrisineklerden nasıl korunabiliriz?

Nefesinizdeki karbondioksit oranı ile derinizdeki ısı ve nem oranı sivrisinekleri çeker.

Özellikle geceleri sivrisinek hücumlarından korunmak istiyorsanız çok sık nefes alışverişi gerektirecek fiziksel hareketlerden kaçının. Teninizi serin ve kuru tutarsanız sivrineklerin ilgisini çekmezsiniz.

Genç Gazete Sivrisinekler Neden Bazı Insanları Sokmaz Sivrisineklerden Korunma (9)

Oturduğunuz yerde bulunan nane gibi keskin bitki kokuları da sizin ter ve nefes kokunuzu bastıracağı için sizi sivrinek saldırısından koruyacaktır.

Kaynak: Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi