Sosyal medya üzerinden yayılan ve son dönemlerde ciddi bir artış gösteren "formalite evlilik" vaadiyle dolandırıcılık, birçok kişinin mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Türkiye'den Avrupa'ya veya Avrupa'dan Türkiye'ye kalıcı ikamet amacıyla yapılan anlaşmalı evlilikler, dolandırıcıların yeni gelir kapısı haline geldi. Uzmanlar, bu tür evlilik vaadinde bulunanlara para gönderilmemesi konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.
İnternetin yaygın kullanımıyla birlikte "izdivaç", "anlaşmalı evlilik" gibi konuları içeren sosyal medya platformları ve gruplar, binlerce insanı bir araya getiriyor. Bu platformlarda yer alan paylaşımlar, yurt dışında yaşama hayali kuranlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı elde etmek isteyen yabancı uyruklular arasında para karşılığı yapılan anlaşmalı evlilikleri içeriyor.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, dijital ortamda tanışılarak yapılan evliliklerin sayısının arttığını ve formalite evlilik yapmak isteyenlerin sayısının endişe verici seviyelere ulaştığını belirtti. Gündüz, sosyal medyada evlilik hayaliyle tanıştıkları kişilere para gönderen kullanıcıları dolandırıcılık riskine karşı uyarıyor.
Son dönemlerde, evlilik vaadiyle dolandırılan kişi sayısında görülen artış, internet kullanıcılarının dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor. Gündüz, vatandaşların bu tür durumlarla karşılaşmaları halinde utanmadan haklarını aramaları gerektiğini vurguluyor. Para talebinde bulunan sosyal medya kullanıcılarına karşı dikkatli olunması, özellikle para gönderme tekliflerinin reddedilmesi gerektiğini belirtiyor. Dolandırıcılık olaylarının önlenmesi için sosyal medya kullanıcılarının tanımadıkları kişilere para göndermemeleri büyük önem taşıyor.