Günümüzdeki anlamıyla belediyecilik, 1930 yılında çıkarılan ve de uygulamaya konan 1580 sayılı kanunla başlamıştır.

Belediye hizmetlerinin kapsamı ve tarihî süreç içinde gösterdiği değişim ve gelişim açısından konuya bakıldığında şöyle bir manzara ile karşılaşılmaktadır.

1299 yılında İnegöl, Turgut Alp tarafından feth edilerek Türklüğe kazandırıldığı zaman yerleşim alanı, halk arasında “Yokuş / Höyük” adı verilen yapay tepeciğin üzerinde ve bir tek mahalleden ibarettir.

1396 yılında Yıldırım Bayezid Niğbolu Savaşı’nı kazandıktan sonra İnegöl’de ilk imar faaliyetini başlatmış ve Cuma Camii’ni yaptırarak ikinci bir mahallenin oluşumunu sağlamıştır.

 İshak Paşa’nın sadrazam olduğu 1469 yılında bu zât, kendi adıyla anılan cami ve külliyeyi inşa ettirmiş ve çevresine de âzadlılarından oluşan sanat ve ticaret erbabını iskân ederek bir ticârî bölge oluşturmuştur.

Daha sonraki yıllarda -takriben 1510 yılında- İshak Paşa kethüdası Sinan Bey ve İnegöl’ün dirlik sahibi Hamza Bey oğlu Derviş Mehmet Bey tarafından yapılan davet üzerine Bursa’dan İnegöl’e gelen Noktacı Kasım Efendi, öteden beri köy statüsünde görülen ve “İrmiyâz/Atış Alanı” ismiyle anılan “Digrîhî Çayırı”nda tesis olunan tekkeye yerleştirilmiştir.

İşte Noktacı Kasım Efendi’nin buraya iskânı ile İnegöl’ün üçüncü mahallesi de oluşmuş ve bu mahalle, “Yenice” adıyla anılmıştır.

Sultan II. Bayezit devrinde 1510 yılında yapılan genel nüfus sayımında ticaret bölgesi dahil edildiğinde İnegöl, dört mahalle olmuştur.

Şu kadar var ki Osmanlıların gerileme dönemine girdiği yıllardan itibaren
Rumeli’den ve Kafkaslardan gelen göçler ile İnegöl kasaba merkezi, nüfus açısından süratle gelişmiş ve 2009: yılı itibariyle İnegöl’deki mahalle sayısı, 20’ye ulaşmıştır.

Kuruluş sırasına göre bu mahalleler şunlardır:

Sinabey-Cuma-Yenice-Osmaniye-Orhaniye-Hamidiye-Burhaniye-Süleymaniye-Mahmudiye Kemalpaşa -TurgutalpMesudiye-Karadere/Huzur-Akhisar.

Görüldüğü üzere kuruluşta tek mahalle olan İnegöl, Alanyurt belediyesi’nin
İnegöl Belediye sınırları içine alınması ile buradaki altı mahallenin katılımı sonundaİnegöl, 20 mahalle olmuştur.

İlave edilen mahalleler: Fatih-CumhuriyetYeni Mahalle-Üçevler Mahallesi- Yunusemre Mahallesi ve Esentepe Mahallesidir.


RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan

Ayhan Talha Bayraktar