TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, ülkenin ekonomik geleceğini şekillendirecek olan 12. Kalkınma Planı'nı görüşmek üzere toplandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş'un öncülüğünde yapılan görüşmelerde, planın uzun vadeli perspektifi ve hedefleri üzerine çarpıcı açıklamalar geldi.

Kanunla Belirlenen Usuller

Komisyon başkanı Mehmet Muş, kalkınma planlarının TBMM'deki görüşme usullerinin kanunla belirlendiğini vurguladı ve geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın Kalkınma Planı'nı komisyona sunduğunu belirtti. Görüşmelerin birinci ve ikinci bölümünün sırasıyla bugün ve yarın yapılacağını da ekledi.

CHP'nin Perspektif Talebi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, planın uzun vadeli ekonomik hedeflerini belirtti ve bu konuda daha fazla dokümanın kendilerine iletilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bu talebe cevaben, planın 2053 perspektifini vurguladı ve bu konuda detaylı bir yaklaşımın benimsendiğini ifade etti.

Bursa'nın İhracatını Otomotiv Sektörü Sırtladı: 2024 İhracatı 38,6 Milyar Dolar Bursa'nın İhracatını Otomotiv Sektörü Sırtladı: 2024 İhracatı 38,6 Milyar Dolar

2053 Perspektifi ve Yılmaz'ın Açıklamaları

Yılmaz, 2053 perspektifinin öne çıkarıldığı bu planın, geleceğe dönük bir ışık tutucu niteliğe sahip olduğunu belirtti. Global eğilimlerin dikkate alındığı bu dokümanın, makro hedefler ve iddialar barındırdığını vurgulayarak, planın bu çerçevede hazırlandığını aktardı. CHP'li Türeli'nin perspektifin inanılırlığına dair soruları üzerine Yılmaz, birtakım model çalışmalarının yapıldığını, ancak bunların dokümana dönüşmediğini belirtti.

Komisyondaki Değerlendirmeler

Komisyon üyeleri, planın içeriği hakkında eleştirilerini ve değerlendirmelerini aktarmaya devam ediyor. Planın nasıl bir yön izleyeceği ve Türkiye ekonomisine nasıl bir katkı sunacağı, komisyonun ilerleyen günlerdeki çalışmalarıyla daha da netlik kazanacak.