Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerçekleşen oturumda, İstanbul'un deprem sonrası yangın riski gündeme geldi. Dr. Ali Serdar Gültek, büyük bir deprem durumunda kentteki 500 doğalgaz servis kutusunun eş zamanlı olarak yangın çıkarabileceğini söyledi.

İstanbul’daki Yangın Riski TBMM'de Tartışıldı

TBMM Kartalkaya Otel Yangını Araştırma Komisyonu toplantısında, İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa akademisyenlerinden Dr. Ali Serdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli sunum yaptı. Dr. Gültek, İstanbul’da beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki bir deprem sonrası oluşabilecek riskleri değerlendirerek, özellikle doğalgaz kutularının ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Gültek, "İstanbul’da 500 doğal gaz servis kutusunda aynı anda yangın çıkarma ihtimali var. Buna yönelik hazırlık ve yatırımlar 1999’dan bu yana yapılmaya çalışılıyor," dedi.

İş Merkezleri ve Konutlar Büyük Tehlikede

Şişli, Maslak ve İkitelli gibi iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde yangın sistemlerinin yeterince takip edilmediğini aktaran Dr. Gültek, İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı ile birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnekler verdi. Gültek, "Olması gereken birçok söndürme ve algılama sistemi var fakat sistemler kurulduğu gibi bırakılmış. Bazı yöneticiler değişmiş. Bizimle beraber binayı gezen yönetici ve teknik kişiler ‘Aa, bizde böyle sistem mi vardı?’ diye tepki veriyordu," ifadelerini kullandı.

Fabrikaların Yüzde 70’inde Algılama Sistemi Arızalı

Fabrikalarla ilgili yapılan çalışmalara da değinen Dr. Gültek, yaklaşık 10 yıl önce incelenen 60 büyük fabrikada korkutucu sonuçlara ulaştıklarını ifade etti. Gültek, fabrikaların yüzde 60’ında üretimin tek çatı altında sürdüğünü ve yangın duvarlarının bulunmadığını vurguladı. Ayrıca, fabrikaların yüzde 70'inde yangın algılama sisteminin arızalı olduğunu, yüzde 80'inde ise acil durum aydınlatmalarının çalışmadığını belirtti.

Rasim Ozan Kütahyalı kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Rasim Ozan Kütahyalı kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği ne?

Tarihi Yapılardaki Risk Artıyor

Komisyonda sunum yapan Dr. Uğur Emre Temelli ise, tarihi yapıların yangına karşı korunması ve müdahale konusunda önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Temelli, "(Bu yapıların kullanım amacı çeşitlendi. Konut, okul ve müze gibi kullanım hâllerinin her birinde yangın yükü ve riski arttı)" diyerek, tarihi yapıların korunmasına yönelik önlemlerin önemini dile getirdi.

Kaynak: kamusonhaber.com.tr