Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Texhibition Kumaş ve İplik Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyon sektöründe dünyada altıncı, Avrupa Birliği’nde ise üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Bolat, “Tekstil sektöründe ilk iki ayda 1 milyar 570 milyon dolarlık ihracatı aştık” dedi.
Texhibition Fuarı’na Yoğun Katılım
Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen Texhibition Kumaş ve İplik Fuarı, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleşti. Fuara, 125 ülkeden 25 binin üzerinde ziyaretçi ve 500’den fazla firma katıldı. Açılış töreninde konuşan Bakan Ömer Bolat, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemine vurgu yaptı.
Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Güçlü Büyüme
Bakan Bolat, Türkiye’nin tekstil ve giyim sanayisinin 2023 yılında 32,1 milyar dolarlık ihracata ulaştığını belirterek, halı, ev tekstili, deri ürünleri ve aksesuarlarla birlikte bu rakamın 35-36 milyar dolar seviyelerine çıktığını ifade etti. 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaptıklarını dile getiren Bolat, “Ocak ve Şubat aylarında tekstil ihracatımız 1 milyar 570 milyon doları aştı. Konfeksiyon sektöründe ise yüzde 5 civarında bir azalış var ancak mevsimsel faktörler ve dönemsel siparişleri dikkate alarak değerlendirme yapıyoruz” dedi.
İstihdam ve Teşvikler Artıyor
Türkiye’de tekstil sektörünün istihdama büyük katkı sunduğunu belirten Bolat, “Bu sektörde 1 milyon 100 bin kişi çalışıyor ve 70 bine yakın işletme faaliyet gösteriyor. Ülkemizdeki toplam iş gücünün yüzde 7’si tekstil sektöründe yer alıyor” diye konuştu.
Bakanlık olarak sektörü desteklemek için birçok teşvik sunduklarını belirten Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak tekstil ve hammaddeler sektöründe 19 aktif UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) programını destekliyoruz. Ayrıca, 12 firmanın 12 markasını Turquality programıyla ve Marka programıyla desteklemeye devam ediyoruz” dedi.
Enflasyon ve Faiz Beklentileri
Bakan Bolat, enflasyon ve faiz politikalarına da değinerek, “Büyüme rakamlarımız açıklandı, yüzde 3,2 büyüdük. Enflasyon, son 20 ayın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 39 oldu. Perşembe günü toplanacak Para Politikası Kurulu’ndan sevindirici bir karar bekliyoruz. Bu karar, ihracat reeskont kredi maliyetlerini düşürecek ve esnaflarımıza sunulan kredilerde önemli indirimler sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Tekstil Sektörüne Ek Finansman Desteği
İhracatçılara yönelik sağlanan desteklerden de bahseden Bolat, “2023 yılında ihracatçılara sağladığımız destekleri 24,7 milyar liradan, 2024 yılında 33 milyar liraya çıkardık. Ayrıca, tekstil, giyim, deri ve mobilya gibi istihdam yoğun sektörler için 1 milyar liralık ihracat ve finansman kredisi tahsis ettik” dedi.
Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak için verilen hibe desteğinin artırıldığını belirten Bolat, “Daha önce 10 milyon lira olarak verilen hibe desteğini 13 milyon 645 bin liraya çıkardık. Eximbank, bu yıl ihracat finansmanı sağlamak için 50 milyar dolarlık bir bütçe oluşturdu” diye konuştu.
İstihdam Desteği Devam Ediyor
KOSGEB aracılığıyla tekstil, giyim, deri ve mobilya sektörlerine sağlanan desteklerin 30 milyar liraya ulaştığını belirten Bolat, “İşçi başına 2 bin 500 lira destek sağlıyoruz. Başvurular başladı ve bu önemli bir finansman kaynağı olacak” dedi.