TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye'nin milli savaş uçağı KAAN'la ilgili önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber'de gerçekleştirilen röportajda Kotil, KAAN'ın F-22 ve F-35 gibi mevcut 5. nesil savaş uçaklarından daha üstün teknolojiye sahip olduğunu vurguladı. Kotil, "Zorun zorunu yaptık" diyerek, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı üreten dört ülkeden biri haline geldiğini ifade etti.

KAAN'ın, Türkiye'nin bugüne kadar geliştirdiği en komplike savaş cihazı olduğunu belirten Kotil, uçağın yerli imkanlarla donatıldığını, bilgisayar sistemlerinden hidrolik sistemlere, güç dağıtım sistemlerinden iniş takımlarına kadar birçok bileşenin Türkiye'de üretildiğini söyledi. Motoru ve fırlatma koltuğu dışında tamamen yerli üretim olan KAAN'ın, 2028 yılında teslim edilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Yerlikaya'yı Görüşmeye Çağırdı Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Yerlikaya'yı Görüşmeye Çağırdı

Kotil, KAAN projesinin dünyada bu kadar kısa sürede gerçekleştirilen en başarılı projelerden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, KAAN'ın Eurofighter, F-16 ve Rafael gibi uçaklardan daha üstün teknolojiye sahip olduğunu ve dost ile kardeş ülkelerin bu uçağa büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.

KAAN'ın 6. nesle dönüştürülmesi için çalışmaların sürdüğünü ve milli motorun uçağın teslim sürecine yetiştirilmesi hedeflendiğini söyleyen Kotil, ANKA-3 insansız hava aracının da bu sene içinde teslim edilebileceğini belirtti. ANKA-3'ün sürekli uçuş kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Kotil, TUSAŞ'ın 17 bin çalışanının bu projelerde büyük emek harcadığını dile getirdi.

Editör: Fırat Çelik