Güncel

Teşrik Tekbiri nedir? Teşrik Tekbiri nasıl söylenir? Teşrik Tekbiri ne zaman söylenir?

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Müslümanlar, Arefe gününden itibaren Kurban Bayramında teşrik tekbiri getiriyor. Peki teşrik tekbiri nasıl getirilir?

Abone Ol

Teşrik Tekbiri  nedir?

Kurban Bayramı'nın arifesinde sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar, farz namazlardan sonra toplam 23 defa söylenen tekbire teşrik Tekbiri deniyor.

Teşrik Tekbiri  nasıl söylenir?

Teşrik Tekbiri Arapça şu şekilde söylenir: "Allahü ekber, Allahü ekber, la ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahi'l-hamd"

Teşrik Tekbiri'nin anlamı nedir?

Teşrik tekbirlerinin manası şöyledir: "Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Allah'tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Hamd yalnız Allah içindir."

Teşrik ne demek?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgiye göre 'teşrik' Arap dilinde 'etleri doğrayıp kurutmak' anlamına geliyor.

Eyyam-ı Teşrik ne demek?

Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2. 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırmış.

Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında 'eyyam-ı teşrik' - teşrik günleri' deniliyor. Arefe gününden itibaren Teşrik tekbiri söylenen Kurban bayramı günlerine de bu isim verilmektedir.

'Tekbir' ise Allah'ı ululamak, yüceltmek anlamına geliyor.

Teşrik Tekbiri getirmenin dini hükmü nedir?

İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vaciptir.

Ebu Hanife'ye göre bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın birinci günü ikindi namazına kadar sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vaciptir.

Bu tekbirleri söylemek, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre sünnet, Maliki mezhebine göre müstehaptır.

Kurban kesmeyenler de teşrik tekbirini söyler mi?

Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmek gerekmiyor. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlüdür.

Teşrik Tekbiri ne zaman söylenir?

Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar toplam 23 vakit boyunca, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirilir.

Bu tekbirler, kadın erkek her Müslümana vaciptir.

Teşrik günlerinde kazaya kalan namazlar, aynı günlerde kaza edilirse teşrik tekbirleri de getirilir. Ancak, teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilen namazlarda tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler de kaza edilmez.