2024 yılı Haziran ayında Türkiye’nin işgücü piyasası, önemli bir değişim yaşadı. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %9,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı, bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı erkeklerde %7,6, kadınlarda ise %12,4 olarak kaydedildi. Bu artış, ekonomik belirsizliklerin ve iş gücü piyasasındaki dengesizliklerin bireyler üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. İş arayanların sayısının artması, iş bulma zorluklarını ve ekonomik güvenlik arayışını daha da belirgin hale getiriyor.

Türkiye'de İşsizlik Ne Durumda Haziran Verileriyle İşsizlik Oranı (4)

İstihdamda Azalma Çalışan Sayısındaki Düşüş ve Kadınların Durumu Ne Durumda?

İstihdam edilenlerin sayısı, Haziran ayında bir önceki aya göre 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise %49,3’e geriledi. Bu oran erkeklerde %66,9, kadınlarda ise %32,1 olarak gerçekleşti. Kadınların iş gücüne katılım oranı, erkeklere göre hala çok düşük. İstihdam oranındaki bu düşüş, birçok insanın iş gücünden ayrıldığını ve özellikle kadınların iş piyasasında karşılaştığı zorlukları gösteriyor. Kadınların iş gücüne katılım oranı erkeklerin neredeyse yarısı kadar.

Türkiye'de İşsizlik Ne Durumda Haziran Verileriyle İşsizlik Oranı (3)

İşgücüne Katılma Oranı:

Haziran ayında işgücüne katılma oranı %54,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılan kişi sayısı 35 milyon 827 bin kişiye düştü ve işgücüne katılma oranı 0,2 puan azaldı. Bu oran erkeklerde %72,4, kadınlarda ise %36,7 olarak ölçüldü. İşgücüne katılma oranındaki düşüş, birçok kişinin iş arama sürecinden veya iş gücü piyasasından çekildiğini gösteriyor. Ekonomik belirsizlikler ve düşük istihdam oranları, insanların işgücüne katılımı üzerindeki etkisini hissettiriyor.

Türkiye'de İşsizlik Ne Durumda Haziran Verileriyle İşsizlik Oranı

Genç Nüfusta İşsizliğin Tablosu..

15-24 yaş grubundaki gençlerde işsizlik oranı, Haziran ayında %17,6’ya yükseldi. Bu oran erkeklerde %14,8, kadınlarda ise %23,2 olarak belirlendi. Gençlerin iş bulma zorluğu, geleceğe yönelik kaygıları ve ekonomik belirsizliklerle başa çıkma mücadelesini gözler önüne seriyor. Bu yaş grubundaki yüksek işsizlik oranı, gençlerin iş gücü piyasasında karşılaştıkları zorlukları ve iş arama sürecindeki engelleri yansıtıyor.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, Haziran ayında 44,0 saat olarak gerçekleşti ve bir önceki aya göre 0,1 saatlik bir artış gösterdi. Ancak, atıl işgücü oranı %29,2 ile önemli bir artış yaşadı. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %20,2, işsiz ve potansiyel işgücünün oranı ise %19,5 olarak ölçüldü. Bu durum, mevcut iş gücünün potansiyelinden yeterince yararlanılmadığını ve birçok kişinin iş gücü piyasasına daha fazla katkı sağlayabileceğini gösteriyor olabilir.

 

**Bu haberde kullanılan tüm veriler TUIK’ten edinilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi