Eylül ayı finansal yatırım araçları performans raporunda, altın yatırımcıların yüzünü güldürdü! TÜİK verilerine göre, Eylül 2024’te aylık olarak en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı külçe altın oldu. Yani, altına yatırım yapanlar kazançlı çıktı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile değerlendirildiğinde %4,67, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile değerlendirildiğinde %3,04 reel getiri sağlayarak yatırımcısına nefes aldırdı. Öyle ki, parayı altına yatıranlar piyasalardaki dalgalanmalardan en az zararla kurtulmuş gibi görünüyor!

döviz2

Döviz ve Borsa Yatırımcısına Kaybettirdi..

Eylül ayında, Amerikan Doları ve BIST 100 endeksi (borsa) yatırımcıları pek sevindiremedi. Yİ-ÜFE ile değerlendirildiğinde Amerikan Doları %0,25 kaybettirirken, borsa %2,79 oranında yatırımcısına zarar yazdı. Yani doların peşinden koşanlar veya borsada yatırım yapanlar için tablo pek de parlak değil. Özellikle BIST 100 endeksine yatırım yapanlar için işler pek yolunda gitmemiş gibi görünüyor.

Mevduat Faizi Yatırımcısına Az da Olsa Kazanç Sağladı!

"Parayı bankada tutayım, risksiz yoldan kazanalım," diyenler için ise mevduat faizi (brüt) az da olsa getirisiyle güvenli liman olmaya devam etti. Yİ-ÜFE ile değerlendirildiğinde %1,90, TÜFE ile değerlendirildiğinde ise %0,32 oranında reel getiri sağladı. Yani, her ne kadar altın kadar kazandırmasa da mevduat faizi yatırımcıları da Eylül ayında boş çıkmadı.

Uzun Vadede Altın Her Zaman Kazandırıyor..

Rapora göre, üç aylık ve yıllık değerlendirmelerde de altın öne çıkıyor. Yıllık bazda, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde altın %28,25, TÜFE ile değerlendirildiğinde ise %14,27 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Uzun vadeli yatırımcılar için altın, paranın değerini korumada oldukça güvenilir bir araç gibi duruyor. Enflasyon etkilerini düşünerek yatırımını altına yönlendirenler, en büyük kazancı elde etti.

Genc Gazete Mirasçılar Mirastan Mahrum Bırakılabilir Mi İşte İslam Miras Hukuku Para Altin (9)

Borsa ve Dövizde Yıllık Kayıp Büyük!

Borsa ve döviz piyasalarına gelince, yıllık değerlendirmede işler hiç de iç açıcı değil. Özellikle BIST 100 endeksi ve Amerikan Doları, Yİ-ÜFE ve TÜFE ile değerlendirildiğinde yatırımcısına yıllık olarak ciddi kayıplar yaşattı. Borsa yatırımcısı, yıllık bazda %9,14, dolar yatırımcısı ise %5,36 oranında zarar etti. Özellikle enflasyon etkisi hesaplandığında, döviz ve borsaya yatırım yapanlar için durum hiç de parlak değil.

Görünen o ki, enflasyonun etkisini en aza indirmek isteyenler için altın, yine en güvenilir liman oldu. Bu rapor, kısa vadede kazanç arayışında olanlar kadar, uzun vadede yatırım yapmak isteyenlere de altının sağlam bir seçenek olduğunu gösteriyor. Eğer risk almak istemiyorsanız, altın veya mevduat faizi gibi daha güvenilir seçeneklere yönelmek, yatırımınızı korumanın en akıllıca yolu gibi görünüyor!

borsa-14

PEKİ SİZ BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? ALTIN YATIRIMI YAPMAK HER DÖNEM İÇİN MANTIKLI OLABİLİR Mİ?

Kaynak: HABER MERKEZİ