Ekonomi

Türk mobilyacısı Fas’ta Çin'in tahtına göz dikti

Türk mobilya ihracatçıları, Fas'ta Çin'i geçerek liderliği hedefliyor. Ekim ayında Fas’a, kasım ayında Hindistan’a çıkarma yapacaklar.

Abone Ol

Son 22 yılda dünyada 15 basamak yükselerek 8. sıraya çıkan Türk mobilya sektörü, ihracat alanında yükselişini sürdürüyor. Türk mobilya ihracatçıları, ekim ayında Fas’a, kasım ayında ise Hindistan’a ticaret heyetleri düzenleyerek global pazarda daha fazla pay almayı hedefliyor.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin organize ettiği bu girişimler, Türk mobilyasını dünya genelinde daha da öne çıkarmak için önemli bir adım olarak görülüyor.

Türk mobilyası Fas'ta büyüyor

7-11 Ekim 2024 tarihleri arasında Fas’a düzenlenecek “Mobilya Ticaret Heyeti” kapsamında 22 firmadan 36 iş insanı yer alacak. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Fas’ın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu belirtti. Türkiye, Fas’ın yıllık 700 milyon dolarlık mobilya ithalatında şu an yüzde 15’lik payla ikinci sırada yer alıyor. Gürle, bu payı yüzde 25’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. “Ticaret Heyetimiz sayesinde Fas’ta Çin’i geçerek birinci ülke olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türk firmaları Fas’ta etkili projeler yürütüyor

Fas’ın Türk mobilya sektörü için büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Gürle, Türkiye ve Fas arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını ifade etti. Türk mobilya firmalarının Fas’ta birçok mağaza açarak, bu coğrafyada İspanya, İtalya ve Fransa’yı geride bıraktığını belirtti.

“Hedefimiz Fas’ın mobilya ithalatında yüzde 15 olan payımızı yüzde 25’e çıkarmak. 22 firmadan 36 iş insanının katılımı, bu inancımızı güçlendiriyor.”

Hindistan’da yeni hedef: 100 milyon dolar

Kasımdaki Hindistan ticaret heyetinde Türk mobilyalarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Hindistan’ın büyüyen orta sınıfı ve kentleşme süreciyle Türk mobilyalarının önemli bir ihracat kalemi haline geldiğini söyledi. 2020’de 7,7 milyon dolar olan Hindistan’a ihracatın 2023 yılında 17 milyon dolara yükseldiğini belirten Güngör, orta vadede bu rakamı 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Mobilyada tasarıma yatırım yapılıyor

Dünya mobilya sektörünün 500 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştığını hatırlatan Güngör, Türk mobilya sektörünün tasarım ve kaliteye yatırım yaparak daha katma değerli ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirtti. Döviz kurundaki dalgalanmaların rekabetçiliği zorladığını kabul eden Güngör, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ezberbozan Tasarım Yarışması ile sektörü tasarım dünyasıyla buluşturmayı amaçladıklarını da ekledi.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!