Spor

Türkiye'nin İlk Futbol Kulübü! Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

Türk futbolunun tarihine bakıldığında, genellikle Beşiktaş'ın 1903 yılında kurulan ilk Türk futbol kulübü olduğu bilinir. Ancak, aslında Türkiye'nin ilk futbol kulübü 1901 yılında kurulan Black Stockings (Siyah Çoraplılar) Futbol Kulübü'dür.

Abone Ol

Black Stockings, Bahriye Subayı Fuad Hüsnü Bey ve arkadaşı Danyal Reşad Bey tarafından 1901 yılında İstanbul Kadıköy'de kuruldu. 19. yüzyılda Osmanlı topraklarında futbol, daha çok İngilizler, Rumlar ve Ermeniler tarafından oynanmaktaydı. Fuad Hüsnü ve Danyal Reşad Bey, bu popüler sporu Türkler arasında da yaygınlaştırmak istediler ve ilk Türk futbol kulübünü kurdular.

Kulübün kuruluş hikayesi şöyle anlatılıyor: Fuad Hüsnü Bey, Kadıköy'deki Papaz Bağı'nda tek başına top oynamaktayken, arkadaşı Danyal Reşad Bey yanına gelir ve "Bak İngilizler, Rumlar takımlar kurdular, müsabaka yapıyorlar. Gel biz de bir futbol takımı kuralım, onlara duman attıralım" der. Bu sözler, ilk Türk futbol kulübünün temelini oluşturur.

Black Stockings, ilk ve tek maçında Rum takımına 5-1 yenilir. Ancak kulübün asıl sıkıntısı, o dönemin baskıcı yönetimi altında yaşanan zorluklar olur. Padişah II. Abdülhamid, kulüp kurmanın ve toplanmanın suç sayıldığı "İstibdat Dönemi"ni yaşatmaktadır. Kulübün maçını izleyen hafiyeler, bunu üst makamlara bildirirler ve kulüp, "darbe planlayan gizli bir örgüt" olarak görülerek dağıtılır.

Böylece Türk futbol tarihinin ilk kulübü olan Black Stockings, kısa ömürlü olsa da önemli bir yere sahiptir. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi kulüplerin kurulmasına giden yolda, Türk gençlerinin futbola olan ilgisinin artmasında büyük rol oynamıştır.