Türkiye'nin yaşlı nüfusu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 10,2 oranına ulaşarak çift haneye çıktı. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, 65 yaş üstü nüfusun önümüzdeki yıl 9,5 milyonu aşmasının beklendiğini belirtti.

Son beş yılda yaşlı nüfusta yüzde 22,6'lık bir artış yaşandığını ifade eden Özmete, 2022 itibarıyla yaşlı nüfusun 8 milyon 451 bin 669 kişiye ulaştığını vurguladı. Türkiye'de yaşlanma oranının artmasıyla birlikte 2025 yılında 65 yaş ve üstü kişi sayısının 9 milyon 731 bin 422'ye ulaşacağını belirten Özmete, 2030'da bu oranın yüzde 12,9, 2040'ta yüzde 16,3, 2060'ta yüzde 22,6 ve 2080'de yüzde 25,6 olacağını öngördü.

Prof. Dr. Özmete, yaşlanan nüfusun toplumun hemen her sektörünü etkilediğini, bu durumun aile yapısı, işgücü, finansal piyasalar ve mal ve hizmet talebi gibi alanlarda dönüşümlere yol açtığını belirtti. Bu değişimlerin, 21. yüzyılın en önemli toplumsal dönüşümlerinden biri olduğuna dikkat çeken Özmete, şehirlerde alınacak politika önlemlerinin önemine işaret etti.

Özmete, yaşlıların ve ailelerinin desteklenmesi, sağlık ve sosyal bakımın bütünleşik olarak planlanması, palyatif bakım ve Alzheimer hastalarına yönelik bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yerel yönetimlerin yaşlı konseyleri oluşturarak yaşlıların bilgi ve tecrübelerinden yararlanılması ve kararlara katılımlarının sağlanması gerektiğini belirtti. Özmete, emeklilik döneminin aktif ve sağlıklı bir yaşlılığa geçiş için değerlendirilmesi gerektiğini ve yerel yönetimlerin aktif yaşlanmayı destekleyecek uygulamaları sunması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi