Ramazan ayında oruç tutarken mide sağlığını korumak, reflü ve diğer sindirim sistemi problemlerinden kaçınmak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarına devam edilmesi önemlidir. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Keskin, uzun süreli açlık ve ardından yenilen ağır yemeklerin mideyi zorlayabileceğini belirtti. Dr. Keskin, "Ramazan’da sağlıklı beslenme alışkanlıklarına devam edilmesi sindirim sistemi sorunlarından korunmak için önemlidir" dedi.
Sahurda Hafif Gıdalar Tüketin
Sahurda ağır yağlı, baharatlı ve acılı gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dr. Keskin, bunun yerine hafif çorbaların tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, sahur ve iftarda süt ürünleri, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Keskin, “Sahur ve iftarda alınan gıda miktarı azaltılmalı; iftardan sonra yaklaşık bir buçuk saat aralıklarla iki ara öğün alarak yeme düzeni oluşturulmalıdır” diyerek yavaş yemeyi ve iyice çiğnemeyi tavsiye etti.
Kızarmış Yiyeceklerden Kaçının
Kızarmış ve kavrulmuş yiyeceklerin mideyi rahatsız edebileceğine dikkat çeken Dr. Keskin, bu tür gıdalar yerine haşlanmış, fırında ya da ızgarada pişmiş yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, sıvı alımının arttırılması gerektiğini belirten Dr. Keskin, “Günde en az 2-2,5 litre su içilmeli ve taze sıkılmış meyve suları, ayran gibi içecekler tercih edilmelidir” dedi.
Öğünlerden Sonra Egzersiz Yapın
Dr. Keskin, büyük porsiyonlardan kaçınılmasını ve sahur ile iftarda küçük porsiyonların tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, özellikle öğünlerden sonra hareketsizlikten kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Keskin, “Kısa süreli yürüyüşler ve hafif egzersizler sindirim sistemine yardımcı olur” dedi. Reflüden korunmak için ise, sahurdan sonra hemen yatılmaması gerektiğine dikkat çekti. Mide ve karındaki gaz ve şişkinlikten korunmak için yüksek lifli gıdaların tüketilmesi gerektiği ifade edildi.