Yapay zeka araçlarının gücü giderek artıyor ve bu, siber suçluların kimlik hırsızlığı gibi sorunları artırmasının yanı sıra finansal kurumlar ve siber güvenlik firmaları için de yeni fırsatlar sunuyor. Visa, dolandırıcılıkla mücadelede yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

Visa, yapay zeka teknolojisiyle dolandırıcılara karşı mücadele ediyor. Kullanılan teknoloji, chatbotlarla CV'leri optimize etmek veya gerçekçi görüntüler oluşturmak için kullanılan yapay zeka teknolojisine dayanıyor. Ancak, bu kez bu araç finansal işlemleri analiz etmek için eğitilmiş durumda.

Bu tür dolandırıcılığın örneği olan kaba kuvvet saldırıları, kötü niyetli kişilerin internet üzerinden yüzbinlerce kart bilgisi kombinasyonunu kullanarak ödeme yapmalarıyla gerçekleşiyor. Visa'nın ağı üzerindeki bu saldırılar son bir yılda 1 milyar doların üzerinde zarara neden oldu.

Türkiye yüksek hızlı trenlerle taşındı Türkiye yüksek hızlı trenlerle taşındı

Visa, bu tür dolandırıcılığı önlemek için 2019'dan bu yana Visa Account Attack Intelligence (VAAI) adını verdiği bir sistem kullanıyor. Şimdi ise VAAI Score adlı bir puanlama sistemi ekleyerek her işleme anında bir risk puanı atıyor.

VAAI Score, kart hizmeti veren kuruluşların işlemleri engelleme konusunda daha iyi kararlar almalarına yardımcı oluyor. Bu sayede gerçek kart sahiplerinin alışverişleri önleyici bir tedbir olarak reddedilmemiş oluyor. VAAI Score, başlangıçta ABD'deki kart hizmeti veren kuruluşlar için kullanıma sunulacak.

Visa'nın yapay zeka tabanlı araçları, siber güvenlik ve finans sektöründe önemli bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi