TARIK AKAN

Tarık Akan, kariyeri boyunca Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinde Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen ve Kemal Sunal ile başrolleri paylaştı.

Sanatçının yaşamına ilişkin açıklamada bulunan sinema yazarı ve araştırmacısı Tuba Deniz, "Yeşilçam sinemasına baktığımız zaman her ne kadar birbirini tekrar eden rollerde farklı yıldızları izlesek de her bir oyuncunun, izleyicinin gönlünü kazandığını, her bir yıldızın toplumda farklı bir karşılığı olduğunu düşünüyorum." dedi.

05_2022_03_Eylul_05_750AA-28904329

ASIL ADI TARIK TAHSİN ÜREGÜL

Deniz, Akan'ın sinemaya çok genç yaşlarda 1970'lerin başında adım attığını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Asıl adı Tarık Tahsin Üregül. Mühendislik öğrencisi... Bu yıllarda bir yandan harçlığını çıkarmak için plajlarda cankurtaranlık ve işportacılık yapıyor. Toplumun içinden gelen, halkı çok iyi tanıyan bu genç adam Ses dergisinin müsabakalarını kazandıktan sonra hızla Yeşilçam'da ismi duyuluyor ve kısa sürede oyunculuk kariyerinde zirveye çıkıyor. Beyoğlu Güzeli (1971), Sev Kardeşim (1972), Delisin (1974) ve Hababam Sınıfı serisi gibi hafızamıza işleyen pek çok filmde ana rollerde yer alıyor."

haber_2016_09_tarik_akan_555

YEŞİLÇAM KALIPLARINI AŞABİLDİ

Usta oyuncuya başlarda fiziksel yapısından ötürü daha çok salon filmlerinde zengin fabrikatör babanın oğlu rolü biçildiğini, fakat bir süre sonra bu rollerin Akan'a yetmediğini anlatan Deniz, "O dönemin yıldızlarının hep benzer, makus bir talihin içinden geçtiğini görüyoruz. Çok erken yaşta, sinema ya da oyunculuk hakkında hiçbir fikirleri olmadan Yeşilçam'a giriyor ve aralıksız film çekilen bu sektörde bir anafora maruz kalıyorlar. Peş peşe film çekimlerine koştururken kendilerine dayatılan klişeleri, Yeşilçam kalıplarını aşabilme iradesini pek çoğu gösteremiyor." diye konuştu.

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_7_2

Tuba Deniz, Akan'ın Yeşilçam kalıplarını aşabilen özel bir oyuncu olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Akan, Ertem Eğilmez filmlerinin yıldızı iken, sektörde bu kadar sözü geçen bir yapımcı, yönetmene itiraz edebilmiş, bunun bedelini ödeme pahasına kendi inandığı sinemanın, oyunculuğun izini sürmüş bir isim. Sektörden dışlanacağını, işsiz kalacağını bilmesine rağmen 1977'de kariyerinde keskin bir viraj yapıyor ve Maden (1978), Sürü (1978), Yol (1981) gibi Yeşilçam kalıplarını kıran, o dönemin sinemasını başka bir yere taşıyan pek çok filmin başrolünde yer alıyor. Tarık Akan Yeşilçam'da çok özel bir konuma sahipken bütün bu imkanlara sırtını dönebilen nadir bir oyuncu. Kariyerinin başlangıcındaki rollerden bambaşka rollerde adeta farklı bir kimliğe bürünerek filmler çekmiş olmasına rağmen izleyiciden yine aynı takdiri görmesi, sahiplenilmesi ise büyük bir başarı."

thumbs_b_c_1b8f3411f6b93e7a997d6b7f02954dd7

SİNEMA ARTİST YARIŞMASI'NDA BİRİNCİ OLDU

Asıl adı Tahsin Tarık Üregül olan sanatçı, Hüseyin Yaşar Üregül ile Yaşar Üregül çiftinin üçüncü çocuğu olarak 13 Aralık 1949'da dünyaya geldi.

Akan, babasının subaylık görevi dolayısıyla Erzurum Dumlupınar İlkokulunda başladığı eğitimini Kayseri'de sürdürdü.

Babasının emekliliğinin ardından ailesiyle İstanbul'da yaşamaya başlayan sanatçı, ortaokul ve liseyi Bakırköy'de tamamladı. Sanatçı, daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden ayrılarak, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okuluna girdi.

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_8

Tarık Akan, 1970'te "Kozalak Zeki" lakaplı arkadaşı Zeki İrfanoğlu'nun ısrarıyla girdiği "Ses" dergisinin "Sinema Artist Yarışması"nda birinci oldu.

Yönetmen Mehmet Dinler'in "Solan Bir Yaprak Gibi" filmiyle 1971'de sinemaya adım atan sanatçı, filmin ardından Tarık Akan adını kullanmaya başladı.

Uzun boyu, yeşil gözleri ve sempatik tarzıyla izleyenlerin beğenisini kazanan sanatçı, aynı yıl Sadık Şendil'in kaleme aldığı, Orhan Aksoy'un yönettiği "Emine" filminde, Filiz Akın ile başrolü paylaştı.

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_10

Bir dönem "Kartpostal Çocuk" olarak anılan Akan, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı ve Türk sinemasının unutulmaz eserlerinden, 1973 yapımı "Canım Kardeşim" ile 1974 yapımı "Hababam Sınıfı"nda başrol oynadı.

Sanatçı, 1970-1975'te, her yıl 10'un üzerinde filmde rol alarak Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri haline geldi.

thumbs_b_c_3b94e90f6468a9824f8ae473263425aa

FERİT ADINI KULLANDI

Oynadığı filmlerde genellikle "Ferit" adını kullanan Akan, Gülşen Bubikoğlu ile "Ah Nerede", Emel Sayın ile "Mavi Boncuk", Hülya Koçyiğit ile "Sev Kardeşim", Hale Soygazi ile "Gece Kuşu Zehra"da rol aldı.

thumbs_b_c_4c5bd393fe6f0362ff2b546f518ee1c2

1970'Lİ YILLARDA YEŞİLÇAM'IN JÖNLERİ ARASINA GİRDİ

Tarzıyla 1970'li yıllara damgasını vurarak, Yeşilçam'ın jönleri arasına giren ve her rolün altından başarıyla kalkan Akan, 1977'de Zeki Ökten'in yönetmen koltuğuna oturduğu "Sürü" filminin ardından politik filmlerde rol almaya başladı.

Tarık Akan, salon filmlerinde oynamamaya karar verip, sinemada farklı bir yola girmesinin ardından, Cüneyt Arkın ile "Maden" filminde başrol oynadı. Büyük ilgi gören 1978 yapımı filme ilişkin verdiği bir röportajda Akan, şu ifadeleri kullanmıştı:

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_9

"(Maden) O dönem Türkiye'nin en çok seyredilen filmi ve benim de en çok para kazandığım filmdir. O dönemde tüm sendikaların, işçi sendikalarının her yerinde, dağ başlarına kadar çıkarılıp oynatılan bir filmdir. Görevini çok güzel yerine getirmiştir. Sendikacılık, işçilik, işçi olmak, emek, sermaye nedir, açık ve net olarak altı çizilmiş olarak veren filmlerden biridir."

Sanatçı, 1979'da askere gitti, yedek subay olarak Denizli'de vatani görevini tamamladı.

Senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören ile Güney'in yönettiği 1982 Altın Palmiye ödüllü "Yol" filminde de rol alan Akan, dünya çapında vizyona giren bu film ile Cannes'da "En İyi Erkek Oyuncu" dalında aday gösterildi.

HAZIRAN_agustos_YESILCAMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

HAPİSHANE GÜNLERİNİ "ANNE KAFAMDA BİT VAR" KİTABINDA YAZDI

Usta oyuncu, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 1981'in başlarında, Almanya'da yaptığı bir konuşma yüzünden Türkiye'ye dönüşünde tutuklandı. 12 yıl hapis istemiyle yargılanarak 2,5 ay hücre hapsi cezası alan sanatçı, suçsuzluğunun ispat edilmesi üzerine beraat etti. Akan, hapishane günlerini ve darbe sürecini 2002'de yayımlanan "Anne Kafamda Bit Var" kitabında kaleme aldı.

Libya yapımı "Leyla ile Mecnun" filminde oynayarak uluslararası sinemaya da açılan Akan, 1991'de Bakırköy'deki Taş Mektep İlkokulu'nun ortaklarından biri oldu, 1995'te Aziz Nesin'in vefatından sonra "Nesin Vakfı" başkanlığını devraldı.

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_13

Tarık Akan, 1997'de yönetmen Yusuf Kurçenli ile hayata geçirdiği "Antika Talanı" adlı belgeselin seslendirmesini de yaptı.

Televizyon kanalları için "Taşların Sırrı" adlı belgesele de imza atan sanatçı, Türkiye'deki antik tarihe dikkati çekmeye çalıştı. Ayrıca Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı adına "Atatürk'ün Alev Çiçekleri" ve Nazım Hikmet konulu "Işık Yontucusu" adlı belgesellerle "Anadolu'da Romalıların Ayak İzleri", "Afrodisias" ve "Perge'nin Lahitleri" adlı yapımların yönetmenliğini yaptı.

thumbs_b_c_9bccc6df5154332a32598fb58821bc61

7 KEZ ALTIN PORTAKAL ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Usta oyuncu, 1973'te "Suçlu", 1978'de "Maden", 1980'de "Adak ve Sürü", 1984'te "Pehlivan", 1989'da "Üçüncü Göz", 1990'da "Karartma Geceleri", 2003'te ise "Gülüm" filmindeki rolüyle Altın Portakal'da "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı. Böylece 7 kez Altın Portakal ödülü alan tek erkek oyuncu oldu.

Sanatçı, 1985'te Berlin Uluslararası Film Festivali'nde mansiyon, 1992'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu", 1996'da Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü", 2006'da Sinema Yazarları Derneği "Onur Ödülü", 2007'de ise Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği'nde "Sinema Emek Ödülü" kazandı.

Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem isimli üç çocuğu bulunan ve bütün servetini yardım amaçlı vakıf ve kuruluşlara bağışlayan usta oyuncu, 16 Eylül 2016'da, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşama veda etti.

Tarık_Akan

45 YILLIK KARİYERİNE UNUTULMAZ FİLMLER SIĞDIRDI

Vefatından kısa süre önce verdiği bir röportajda, yaşamı boyunca 120 filmde oynadığına vurgu yapan ünlü oyuncu, şunları anlatmıştı:

"120 film az bir rakam değil. Bir de bu filmlere baktığınız zaman, çoğu Anadolu'da, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde çekilmiş. Müthiş baskılar, zorluklar, parasızlık, sefalet ve büyük uğraşlar içerisinde çekilmiş, büyük yapıtlar ortaya çıkmış. Oynadığım hiçbir film için 'Neden bunu yaptım', 'Neden bunu oynadım' diye bir şey asla söylemedim."

"Vizontele Tuba" filminde de rol alan Akan'ın 45 yıllık kariyerinde rol aldığı film ve dizilerden bazıları şöyle:

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_16

"Solan Bir Yaprak Gibi", "Beyoğlu Güzeli ", "Ah Nerede", "Sev Kardeşim", "Mavi Boncuk", "Delisin", "Hababam Sınıfı", "Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı", "Leyla ile Mecnun", "Deli Deli Olma", "Ahh İstanbul", "Vizontele Tuuba", Koçum Benim", "Abdülhamit Düşerken", "Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey", "Çözülmeler", "Yolcu", "Bir Kadın Düşmanı", "Devlerin Ölümü", "Bir Küçük Bulut", "İkili Oyunlar", "Kimlik", "Çark", "Skandal", "Halkalı Köle", "Beyoğlu'nun Arka Yakası", "Adem ile Havva", "Paramparça", "Kan", "Bir Avuç Cennet", "Pehlivan", "Kayıp Kızlar", "Damga", "Kuduz / Çocuklar Çiçektir", "Beyaz Ölüm", "Arkadaşım", "Yol", "Herhangi Bir Kadın", "Adak", "Sürü", "Maden", "Şeref Sözü", "Nehir", "Babanın Evlatları", "Kader Bağlayınca", "Aşk Dediğin Laf Değildir", "Çapkın Hırsız", "Evcilik Oyunu", "Ateş Böceği", "Ah Nerede", "Memleketim", "Esir Hayat", "Yalancı Yarim", "Oh Olsun", "Canım Kardeşim, "Bebek Yüzlü", "Tatlı Dillim", "Aşkların En Güzeli."

thumbs_b_c_dbc78b6e45c1c03a122d48134913f363

VEFAT GÜNÜ

Sanatçı Ediz Hun, Tarık Akan'ın vefatından duyduğu üzüntüsünü dile getirerek, "Gördüğünüz gibi, halkımızı oluşturan bu güzel insanlar, burada hepimiz onu kucaklıyoruz. Allah'tan rahmet diliyoruz. Çok üzücü. Çok genç sayılabilecek bir yaşta aramızdan ayrılmış olması, sinema için büyük bir kayıptır. O, sinemada parlayan bir yıldızdı hakikaten. Ama işte takdir-i ilahi bu kadar. Çok üzgünüm." dedi.

Hababam Sınıfı'nda "Bacaksız" rolünü oynayan Tuncay Akça ise değerli bir abisini kaybettiğini dile getirdi.

Akça, Tarık Akan ile dört filmde oynadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_17-2

"Bir gençlik, bir aile filmi, 'Hababam Sınıfı' ve bir de 'Yol' filminde oynadık birlikte. Benim ve sinema için çok değerli bir insandı ama bazı insanlar için değerli değilmiş ki o insanlar internette değişik yazılar yazıyor. Bir insanın düşüncesine bakmayacaksın. O Allah ile kul arasındadır. İnancına da bakmayacaksın. O yüzden de insanları yargılamayacaksın."

Hababam Sınıfı'nda "Hayta İsmail" rolünü canlandıran Ahmet Arıman da Hababam Sınıfı'nın yanı sıra başka filmlerde de Tarık Akan ile oynadıklarını aktararak, "Amatör çocukların koca bir jönle buluşması olmuştu ama o koca jönün hiçbir kaprisi ve kibri yoktu bize karşı. Bize, sanki arkadaşıymışız gibi yıllardan beri beraber çalışıyormuşuz gibi davranan kaliteli bir insandı." ifadelerini kullandı.

 thumbs_b_c_4e7362f902b19f18b2a31403f48ea478

"YAŞAMDAN DİK AYRILMAK BÜYÜK BİR ONURDUR"

Sanatçı Edip Akbayram ise Tarık Akan ile yakın arkadaşlıklarına işaret ederek, şunları anlattı:

"Yaşamdan dik ayrılmak çok büyük bir onurdur. Tarık Akan bunu başaran bir dostumdur. Duruşu, demokratlığı ve devrimciliğiyle yıllardır dostum olmuştur ve dostum olarak da kalacaktır. Bir daha Tarık Akanların gelmeyeceğine inanıyorum. Onu, kültürünü, filmlerini, bir dostu ve kardeşi olarak, elimden geldiğince yaşatmaya çalışacağım. Ülkemin yeniden başı sağ olsun. Biz çok eski dosttuk Tarık ile. Bütün sosyal etkinliklerde Tarık nerede durmuşsa, ben de onun yanında olmuşumdur. Bütün etkinliklerde hep yan yanaydık. Kardeşten daha yakındık. Üzüntüm sonsuz. Kelimelerle ifade edemiyorum."

Oyuncu Menderes Samancılar da "deli yürekli" bir arkadaşını kaybettiğini ifade ederek, "Çok üzgünüz. Bu ülkeye böyle ender sanatçılar her zaman gelmez. Biz yaşarken kıymetini bilemedik Tarık abinin. Dilerim ki en azından, bu günden sonra önünde saygıyla eğilmeyi becerirler." değerlendirmesinde bulundu.

tarik-akan-yasiyor-mu-tarik-akan-kac-yilinda-13867548_1712_amp

Kerem Alışık ise Tarık Akan'ın çok sevdiği şair Nazım Hikmet'in dizeleri gibi yaşadığını belirterek, "Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine yaşadı. Çok iyi bir baba, çok iyi bir eş, çok iyi bir insan ve aktördü. Türk sinemasının önemli bir dönemini açtı. Önemli bir döneminde vardı. Çok üzgünüz. Çok genç yaşta kaybettik. Başımız sağ olsun. Demokrat, çağdaş ve özgürlükçü bir insandı. Ülkemizin başı sağ olsun." dedi.

thumbs_b_c_a68da74068ccc9df6d3c813902840fec

"BANA GÖRE DÜNYANIN EN İYİ OYUNCULARINDAN BİRİYDİ"

Yönetmen, senarist ve oyuncu Yüksel Aksu da Akan'ın "Türk sinemasının devi" olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hiç abartmadan söylüyorum. Ne söylediğimin farkındayım. Bana göre dünyanın en iyi oyuncularından biriydi. '1970'li yıllardan bu güne, bir karakter yaratmak ne demektir'i biz Tarık abiden öğrendik. Bir de çok iyi bir insandı. Matrak bir insandı. Star gibi değil, bir ağabey gibi davranırdı genç kuşağa. Vefatından dolayı çok üzgünüm."

New folder_TARIKKK_

Oyuncu Nilgün Belgün de törene katılanların hepsinin çok üzgün olduğunu dile getirerek, "Çok değerli bir sanatçıyı kaybettik. Biz sanatçılar, bütün halk ve hepimiz için çok değerli bir insandı. Onun için gerçekten çok üzgünüz. Tarık Akan benim gençlik aşkımdı. Aynı zamanda benim cesur yüreğimdi." ifadelerini kullandı.

Şarkıcı Çelik ise Akan'ın eylemci bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, "Eylemlerinde de bizim ülkemizin insanlarına hizmet etmiş, hizmetlerinin karşılığı olarak da bu kadar kişi ona saygısını sunmak için buraya gelmiş. İnsana hizmetin, Hak'ka hizmet olduğunu düşünüyorum ben. O yüzden, teşekkür etmek ve saygıda bulunmak için buraya geldim. Fatihamızı okuyacağız ve yollayacağız." diye konuştu.

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_3

TÖRENDEN NOTLAR

Caminin bulunduğu Teşvikiye Caddesi tören dolayısıyla trafiğe kapatılırken, vatandaşlar caddeye çıkan ara sokakları doldurdu.

Türkan Şoray, Fatma Girik, Kadir İnanır, Süleyman Turan, Zafer Algöz, Nuri Alço, Sibel Turnagöl ve Hülya Avşar da törene katılanlar arasında yer aldı.

Sanatçının cenazesi alkışlar eşliğinde camiden omuzlara alınarak, son törenin yapılacağı Bakırköy'e gitmek üzere cenaze arabasına konuldu.

Tarık Akan, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yapılacak anma töreninin ardından Zuhuratbaba Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

tarik_akanin_basari_hikayesi_ofix_blog_4

SANATÇININ CENAZESİ ZUHURATBABA MEZARLIĞINDA TOPRAĞA VERİLDİ

Sanatçı Tarık Akan'ın cenazesi, Zuhuratbaba Mezarlığında toprağa verildi.

Akan'ın cenazesi, Teşvikiye Camisi'ndeki törenin ardından Bakırköy'e getirildi.

Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Zuhuratbaba Mezarlığı çevresinde trafiğe kapatılan caddede toplanan çok sayıda vatandaş tarafından karşılanan cenaze, kalabalık nedeniyle bir süre mezarlığa ulaştırılamadı.

Bu sırada bazı vatandaşların, evlerinin balkonlarından ve pencerelerinden Tarık Akan'ın cenazesinin üzerine karanfil attığı görüldü.

Kimi vatandaşlar ise alkış tutarak çeşitli sloganlar attı.

Güçlükle mezarlığın kapısına getirilen Tarık Akan'ın cenazesi omuzlara alınarak içeriye taşındı.

Sanatçının cenazesi, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bazı CHP milletvekilleri, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve sanatçıların mezarlığa girmesinin ardından okunan dua sonrasında defnedildi.

EYLی2021_tarik-B

Editör: AYHAN BAYRAKTAR