Zeyd b.Eslem, Hz.Ömer'in (r.a) oğlunun şöyle dediğini nakleder:"Uzaktan iki kişi geldi ve birer konuşma yaptılar.Bunun üzerine Hz.Peygamber (sav):"Bazı sözler büyüleyicidir" buyurdu.

Resululah'ın (sav) buyurduğu gibi sözler etkilidir.Onun için söz sahibine dikkat etmek gerekir.O sözü kim söylüyor ve hangi amaç la söylüyor? Yanlış kişiden dinlenen sözler bizleri yanlışa götürecektir. Sözler o kadar etkilidir ki sadece insanları değil başka canlıları da etkilediğini şu rivayette görüyoruz.

Enceşe adında bir şair Resulullah'ın (sav) da içinde bulunduğu bir kervanda develeri şiirleriyle coşturmuştu.Coşan develer o kadar hızlandılar ki üzerlerinde ki hanımları düşürecek duruma gelmişti.Bunun üzerine Resulullah (sav):"Ne yapıyorsun Enceşe?Yavaş ol!Cam gibi narin (hanım ) yolcularına dikkat et" buyurmuştu.

Sözler konuşmak,derdini anlatmak ve kaynaşmak için Allah'ın insana verdiği bir nimettir.İnsanı yaratan ve İnsana sözleri öğreten Allah'tır."Allah Ademe bütün isimleri öğretti..."(Bakara,31) .

Sözler insanın kainata açıldığı ve yüreğindekini dışarıya açtığı Allah'ın en büyük ikramıdır.Ve sözler vardır çeşit çeşit...Örneğin:

-Söz vardır Adem'in (as) dilinde tevbe olur:" Derken, Adem (vahy yoluyla) Rabbinden birtakım kelimeler(sözler) aldı, (onlarla amel edip Rabb'ine yalvardı. O da) bunun üzerine tövbesini kabul etti. Şüphesiz O, tövbeleri çok kabul edendir, çok bağışlayandır"(Bakara 37).

-Söz vardır Hz.İbrahim (as) için imtihan olur:" Bir zaman Rabbi İbrahim'i birtakım emirlerle sınamış, İbrahim onların hepsini yerine getirmiş de Rabbi şöyle buyurmuştu: "Ben seni insanlara önder yapacağım." İbrahim de, "Soyumdan da (önderler yap, ya Rabbi!)" demişti. Bunun üzerine Rabbi, "Benim ahdim (verdiğim söz) zalimleri kapsamaz" (onlar için söz vermem) demişti"(Bakara,124).

-Söz vardır (Allah'ın sözü) yükseklerde olur:"... Allah'ın sözü ise en yücedir. Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir."(Tevbe,40).

-Söz vardır (kafirlerin sözü) yerlerde sürünür:" İnsanlardan öylesi vardır ki, bilgisizce Allah yolundan saptırmak ve o yolu eğlenceye almak için, eğlencelik asılsız ve faydasız sözleri satın alır. İşte onlar için aşağılayıcı bir azap vardır"(Lokman,6).

-Söz vardır salih amelle Allah'a ulaşır:" Her kim şan ve şeref istiyorsa bilsin ki, şan ve şeref bütünüyle Allah'a aittir. Güzel sözler ancak O'na yükselir. Salih ameli de güzel sözler yükseltir.Kötülükleri tuzak yapanlar var ya, onlar için çetin bir azap vardır. İşte onların tuzağı boşa çıkar"(Fatır,10).

Kur'an bizlere temeli söze dayanan şu uyarılarda da bulunuyor:

-Sesinizi Peygamberin sesinden fazla yükseltmeyin (Hucurat,2),

-Bir fasık size bir söz getirirse iyice araştırın (Hucurat,6) ,

-Hiçbir topluluk başka bir topluluk ile alay etmesin (Hucurat,11),

-Birbirinize kötü lakap takmayın (Hucurat,11),

-Birbirinizin gıybetini yapmak suretiyle ölü kardeşinizin etini yemeyin (Hucurat,12).

Resulullah'da (sav) şöyle buyuruyor:

-"Güzel söz sadakadır",

-"Her kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayır söylesin ya da sussun"

Güzel bir atasözümüz vardır."Söz vardır keser başı ,söz vardır keser savaşı"

UNUTMAYIN:Ayetler, Hadisler ve atasözlerimiz bu kadar önemli olan SÖZ için bize şunu öğretmektedirler:"Sesinizi değil sözünüzü yükseltin"