Halk arasında Şeker Hastalığı olarak bilenen diyabet hastalığına karşı Özel Aritmi İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aylin Türkkay ile Diyetisyen Gizem Atabağsoy, Nene Hatun Kız Meslek Lisesinde düzenlenen seminerde önemli açıklamalar yaptılar.

CİDDİ BİR HASTALIK

Hastalığın Tip 1 ve Tip 2 olarak iki farklı tipte yer aldığını söyleyen Özel Aritmi İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzman Doktoru Aylin Türkay,

Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki

"Kandaki şeker (glukoz) miktarının çok fazla olduğu kronik (uzun süreli seyreden) bir hastalıktır. Enerji kaynağı olarak şeker gerekli olsa da, fazlası sorunlara neden olur. Diyabeti olan bireylerde, insülinin olmaması ya da yetersiz olması nedeniyle şeker düzeyinde büyük bir artış vardır.

Ciddi bir hastalıktır" dedi. Hareketsiz yaşam tarzı ve obezitenin (şişmanlık) diyabet hastalığının görülme sıklığını arttırdığına dikkat çeken Uzman Doktoru Aylin Türkay, sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıklarının bir an önce vazgeçilmesini gerektiğinin altını çizdi.

DİYABETTE GÜNDE 3 ANA, 3 ARA ÖĞÜN

Özel Arimi İnegöl Hastanesi Diyetisyeni Gizem Atabağsoy diyabet hastalığının beslenme ile doğrudan ilgili olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: Diyabette beslenme tedavisindeki amacın kan şekerini normale yakın düzeylerde tutmanın yanı sıra ve yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.

Uzun aralıklarla düzensiz yemek yenmesi hipo ve hiperglisemiye neden olduğunu belirten dikkat çeken Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Diyetisyen Gizem Atabağsoy, "Önerilen besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi hipo ve hiperglisemiyi önler. Diyabette günde 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenilmesi ve öğün aralarının 2,5-3 saat olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi.

Kan şekerinin yükselmesine gereğinden fazla miktarlarda karbonhidrat içeren besin tüketimi yol açtığını vurgulayan Atabağsoy, kilo kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Atabağsoy,

"Beden Kitle İndeksi (BKİ) 30 kg/m2'nin üzerinde olanlarda Tip 2 diyabet riski 20 kat artıyor. Tip 2 diyabetlilerin de %90'ına obezite tanısı konuluyor. Bu nedenle kilo kontrolüne dikkat edilmeli ve obeziteye karşı önlem alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Seminerin sonunda öğrenciler merak ettiklerini doktor ve diyetistenlere sordular.