Kahvenin Yeni Fiyatı Şoke Etti! Türk Kahvesine Rekor Zam Kahvenin Yeni Fiyatı Şoke Etti! Türk Kahvesine Rekor Zam

MOBİLYADA %10 İNDİRİM
Bakanlar Kurulu bazı ürünlerin vergi oranlarında değişikliğe gitti. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, ÖTV beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde 30 Nisan'a kadar sıfırlandı.
Mobilyadaki KDV ise yüzde 8'e düşürüldü. Düzenlemeyle beyaz eşyada yüzde 7-8, mobilyada da yüzde 10 indirim bekleniyor.
İÇ PAZARDA SIKINTI VARDI
Mobilyada KDV indirimini bekleyen sektör temsilcileri değişikliği memnuniyetle karşıladı.
Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç yaptığı açıklamada, mobilyanın, istihdam yüklü ve ihracata yönelik bir sektör olduğunu belirterek, iç pazarda bir süredir sıkıntı yaşandığını ifade etti.


KAYIT DIŞI FAZLA
Geçen yıl istihdam ve iç satışlarda istenilen artışın yaşanmadığını, sektörde yüzde 18'lik KDV nedeniyle kayıt dışının fazla olduğunu ifade eden Güleç,
"KDV oranının düşmesi hem kayıt dışını azaltacak hem de sektörümüzün gerçek ihracata yönelik nitelikli mal satışını sağlayacak. İç pazarı hareketlendirecek. İç pazar hareketlenince nitelikli katma değerli ürün ihracatı da artıyor." dedi.
DİĞER SEKTÖRLERİ DE EKLİYECEK
Her sektörde olduğu gibi mobilyada da, vergi oranları yükseldikçe kayıt dışının arttığına dikkati çeken Güleç, mobilyanın kimya, ağaç, orman, ev tekstili, makine ve lojistik gibi 19-20 sektörü etkilediğini, mobilyada yaşanacak bir hareketliliğin bu sektörlere de olumlu etkileri bulunduğunu kaydetti.
8 KAT ARTTI
Türk mobilya sektörünün ihracatını son 15 yılda 8 kat artırdığını, dünya ihracatında 23'üncü sıradan 12'nci sıraya yükseldiğini bildiren Güleç, mobilya sektörünün yüzde 80'inin yerli kaynaklarla büyüdüğünü ifade etti.
İSTİHDAM SAĞLIYOR
Ahmet Güleç, mobilyanın insanlara iş, aş ve daha fazla gelir sağlamak için önem verilmesi gereken bir sektör olduğunu vurgulayarak,
"Yerel kalkınmayı da sağlıyor. Sadece büyük ve metropol şehirlerde değil, küçük şehirlerde de istihdam sağlıyor. Bu sektör canlandığında insanlar memleketinde istihdam edilebilecek, büyükşehirlere de göç engellenecek." diye konuştu.
BÜYÜK BİR SEVİNÇLE KARŞILANDI
KDV oranının 3 ay süreyle yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin sektörde büyük bir sevinçle karşılandığını dile getiren Güleç,
"KDV indirimi mobilyada gerçek bir indirim sağlar. Mobilyayı kesinlikle ucuzlatır. Fiyatlar yüzde 10 düşer. İç pazar yüzde 30 hareketlenir." ifadelerini kullandı.


SÜREKLİ %8 OLSUN
İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ ise yapılan değişikliğin sevindirici olduğunu ancak asıl isteklerinin tekstilde olduğu gibi sürekli %8 KDV olduğunu dile getirdi.
Uğurdağ; "Bakanlar Kurulu'nun yaptığı düzenleme tüm sanayici dostlarımız tarafından gayet olumlu karşılandı. Öncelikle bu düzenlemeyi yapan devlet büyüklerimize teşekkür etmek isterim.
Bu uygulamanın sezonun hareketlenmeye başlayacağı bir dönemde oluşturulması da ayrıca bize yaklaşan MODEF fuarı olmak üzere ümit vermekte.
Hatırlayacağınız gibi 2009 senesinde bu uygulama yapılmıştı ve sektörümüz bundan çok ciddi fayda sağlamıştı ve ekonomik canlanmaya büyük katkıları olmuştu. Konunun bu yönü bizler için olumlu ve destekliyoruz" dedi.
TEKSTİLDE KDV %8
Tekstil sektöründe KDV'nin %8 olduğunu anımsatan Uğurdağ;
"Ancak bu uygulamanın 2009 yılında olduğu gibi kısa süreli olmaması ve daimi bir uygulamaya dönüştürülmesi bizim asıl talebimizdir.
Hem tüketimin artması ve piyasanın canlanması açısından hem de üretimde kullanılan tekstil ürünlerinin KDV oranının girerken %8 ama çıkarken %18 olması gibi zararları açısından uygulamanın daimi olmasını talep etmekteyiz" diye konuştu.