7) BURHANİYE MAHALLESİ
Bosna kökenli göçmenlerin iskân edildiği Burhaniye Mahallesi, kuruluşu itibariyle, İnegöl’ün yedinci mahallesidir.
Sınırları doğuda: İstiklal Caddesi; güneyde: Kemaleddin Samipaşa Caddesi; batıda: Barboros Caddesi; kuzeyde: Kavaklar altı - Park Caddesi’dir.
Mimar Sinan Caddesi’nin bir bölümü, bu mahalle içinde kalmaktadır. Şehir Stadyumu, Amatör Futbol Sahaları, Gazhâne, Burhaniye Camii ile Akyollu Mescidi, bu mahalle sınırları içinde bulunmaktadır.
8) SÜLEYMANİYE MAHALLESİ
Kuruluş sırası itibariyle Süleymaniye Mahallesi, İnegöl’ün sekizinci mahallesidir.
Aynı ismi taşıyan mahalle camiinin yakın çevresinde oluşmuştur.
Mahallenin ilk sakinleri, Bosna-Hersek göçmenleridir. Ancak 1970’li yıllarda İnegöl Organize Sanayii’nin bu mahallenin yakın civarında tesis olunması, Süleymaniye Mahallesi’nin, süratle gelişmesine vesile olmuştur.
Belediyece son yapılan imar planlamasına göre Süleymaniye Mahallesi’nin sınırları, doğuda: Gaziler Sokağı; güneyde: Hazine Sokağı ve Park Caddesi: batıda Hasköy Sokağı ve Barboros Caddesi; kuzeyde ise Bursa-Eskişehir otobanıdır.
Mimar Sinan Caddesi, İstiklal Caddesi ve Yeşil Bursa Caddesi/Eski Bursa Caddesi, Süleymaniye Mahallesi’nin iç caddeleri olmuştur. Süleymaniye Mahalle Camii, İstaş Camii, Tabakoğlu Camii ve Organize Sanayii Camii, bu mahalle sınırları içinde yer almıştır. Şüphesiz Büyük Organize Sanayii de Süleymaniye Mahallesi’ne dahildir.
9) MAHMUDİYE MAHALLESİ:
Mahmudiye Mahallesi, kuruluş sırası itibariyle, İnegöl’ün dokuzuncu mahallesidir.Yenice Mahallesi’nin doğusunda ve Hamidiye Mahallesi’nin kuzeyinde yer almıştır.
Esas itibariyle bu mahalle, günümüze yıkıldığı için ulaşmayan, “Sarı Cami” çevresinde kurulmuştur. İlk sakinleri, Balkan kökenli göçmenlerdir. Son yapılan imar planlamasında Mahmudiye Mahallesi’nin Suyolu Caddesi’nin batı kısmı Hamidiye Mahallesi’ne bırakılmış; buna karşın Büyük ve Küçük Sanayii’n tamamı, Mahmudiye Mahallesi’nin sınırları içine alınmıştır.
Belediyece yapılan yeni imar planında Mahmudiye Mahallesi’nin sınırları, doğuda: Akçasu Deresi; güneyde: Lider Sokağı ve Bedre Deresi; batıda: Osmanbey ve Suyolu caddeleri; kuzeyde ise: Bursa –Eskişehir otobanı bulunmaktadır. Başta Hürriyet Camii olmak üzere Büyük Sanayi Merkez Camii, Mahmudiye Mahallesi sınırları içindedir.
Diğer yandan Kasım Efendi Caddesi, Anafartalar Caddesi, Sanayi Caddesi, Tabakhane Caddesi, Ertuğrul Gazi Caddesi, Kalender Caddesi, Özyeşil Caddesi, Yunus Emre Caddesi ve Mevlana Caddesi gibi önemli ulaşım yolları, bu mahalle sınırları içinde yer almış olduğu gibi İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü tesisleri, Orhaniye ve Mahmudiye mahalle mezarlıkları ile Yeni Mezarlık da Mahmudiye Mahallesi sınırları içindedir.
RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan
Ayhan Talha Bayraktar