2024 yılında asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte yeni doğum yapmış annelere sağlanan devlet yardımlarıyla ilgili araştırmalar hız kazandı. Doğum yapan kadınlar, doğum izni sırasında devletten iş görmezlik ödeneği alırken aynı zamanda doğum parası emzirme ve kısmi çalışma ödeneği gibi desteklerden de faydalanabiliyorlar.

2024 Süt Parası Ne Kadar Alma Şartları Neler

Bu yardımlar annelerin doğum sonrası dönemde maddi açıdan rahatlamalarını ve bebekleriyle daha fazla ilgilenmelerini sağlamak amacıyla sunulmaktadır.

2024'te net asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak açıklanmasıyla birlikte doğum yardımı tutarlarında da artış yaşandı. Her doğumda annelere verilen doğum parası çocuk yardımı ve süt parası gibi desteklerin miktarı izinli oldukları dönemi kapsayacak şekilde en yüksek katkıyı sağlamaktadır. Bu yardımların tutarları asgari ücrete endeksli olup geçen yılın taban tutarı 4.365 TL iken tavan tutarı 10.731 TL idi. Asgari ücrete yapılan zammın ardından doğum yardımı tutarlarında da artış yaşandı

2024 Süt Parası Ne Kadar Alma Şartları Neler 2

Doğum Parası Çocuk Sayısına Göre Değişir mi?

Doğum parası alacak olan anneler doğum raporu parası hesaplaması yaparken çocuk sayısına göre farklı bir hesaplama yapmalıdır. Devle dünyaya gelen her çocuk için farklı bir miktar ödeme yapmaktadır. İlk çocuk için 300 TL ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü veya daha fazla çocuk için 600 TL gibi farklı tutarlar uygulanmaktadır. Doğum parası ödemeleri çocuğun kimliği çıkarılırken yapılır ve annelerin hesaplarına yatırılır.

Geçen yılın doğum parası taban tutarı 4.365 TL iken tavan tutarı 10.731 TL idi. Ancak bu yıl asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zam sonrasında doğum parası tutarları da arttı. 2024 yılında doğum parası taban tutarı 7.993 TL'ye yükselirken tavan tutarı ise 15.989 TL'ye yükseldi. 

Doğum Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Doğum parası almak için belirli şartlar bulunmaktadır. İlk olarak doğum izni başlamadan önce işten ayrılan kadınlar bu ödeneği alamazlar; kadının işyerindeki sigortalılık durumunun devam etmesi gerekmektedir. Ayrıca rapor süresince, yani 112 gün boyunca iş yerinde çalışmamış olmak gerekmektedir. Doğum parası alabilmek için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması gerekmektedir.

Mayıs'ta Doğalgaza Zam Yok Mayıs'ta Doğalgaza Zam Yok

Kadın çalışanlar doğum öncesinde doktordan alacakları raporu işyerlerine teslim etmekle yükümlüdürler. Diğer işlemler genellikle işyeri tarafından yapılır ve doğum parasının alınması sürecinde işverenin rolü büyüktür. Bu şartlar karşılandığında anneler doğum parasını alabilirler.

Kaynak: Tamer Ekimci