Ertuğrul S. ve iki ortağının, Ponzi usulü dolandırıcılık yaparak yüzlerce kişiyi nasıl kandırdıkları ortaya çıktı. İşte, yeni bir Seçil Erzan vakası olarak adlandırılan bu olayın detayları.
Yatırımcıları Nasıl Kandırdılar?
Dubai'den Gelen Sahte Vaatler
Dubai merkezli bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını iddia eden 3 kişi, lüks yaşam tarzları ve yüksek kar vaatleriyle dikkat çekti. Yakın çevrelerini ilk hedef olarak seçen bu şahıslar, kısa sürede geniş bir yatırımcı ağı oluşturdu.
Yüksek Kar Payı ve Ponzi Sistemi
Aylık %15, yıllık ise ana paranın 5 katı kadar kar payı vaadiyle yaklaşık 780 kişiden büyük meblağlarda para toplandı. Ancak bu vaatlerin hiçbiri gerçeğe dönüşmedi ve yatırımcılar dolandırıldıklarını anlayınca adliye yolunu tuttu.
“Öncelikle Ponzi sisteminden bahsetmek istiyorum. Ponzi dünyada 1920'li yıllarda Amerika’da İtalyan göçmen Charles Ponzi tarafından keşfedilmiş ve Charles Ponzi bu sistemle çok kısa sürede zengin olmuştur. Günümüzde de çok fazla Ponzi sistemi ile dolandırıcılık görülmektedir. Bunun en yakın örneklerini çok yakın zamanda medyada takip ediyoruz. En son Seçil Erzan olayında gördük. Bizim olayımızda da gene aynı şekilde bir Ponzi şeması kurulmuş önce yakın akrabalara komşulara yatırım yapılmış. Bu yatırımlar sonucu onlara vaat ettikleri kar paylarını bir iki ay vermişler. Bu şekilde sisteme yeni yatırımcılar katmışlardır. Ama devamlı da gelen yatırımcıların vaat edilen kar paylarını verememişlerdir. Ponzi sistemi bu şekilde sonlanmıştır. Bu aşamada yatırımcılara da para veremediklerini farklı bahanelerle açıklamışlardır. Olayımızda yaklaşık 750-800 kişi vardır. Bu sistemden dolayı dolandırılanların çoğu hala şikayette bulunmamıştır. Bizim tavsiyemiz bir an önce yetkili makamlara gerekli şikayetleri yapmalarıdır. Şu an bizim soruşturmamız Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından titizlikle devam etmektedir. Meslektaşım Onur Aba’yla bu soruşturmayı sonuna kadar en iyi şekilde devam ettireceğiz. Yaklaşık 750- 780 tane yatırımcı olduğu söyleniyor. Ortalama 50 bin avro gibi düşünürsek, yatırım yapanların 37 -38 milyon avro kadar bir meblağ yatırım yaptıkları düşünülüyor. Kişi başı en az 20 bin avro yatırım yapılabilecekleri söylenmiş. 20, 100, 200 ve 300 bin avrolara kadar bu miktar çıkmakta” - Avukat Gizem Üğür
Mağdurların Hukuk Mücadelesi
Mağdur olan yatırımcılar, avukatları aracılığıyla hukuki süreci başlattı. Adliyeye sevk edilen şüpheliler, şimdilik tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Hukuk mücadelesini sürdüren avukat Gizem Üğür ve meslektaşı Onur Aba, soruşturmayı sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti. Toplamda 750-800 kişinin dolandırıldığı ve ortalama 50 bin avro yatırım yapılarak toplanan miktarın 37-38 milyon avro civarında olduğu tahmin ediliyor.
Dubai hayalleriyle başlayan bu hikaye, yatırımcıların büyük kayıpları ve adalet arayışlarıyla devam ediyor. Ponzi usulü dolandırıcılık vakalarının son bulmasını umut eden mağdurlar, hukuki sürecin sonucunu bekliyor.