Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 67 yıldır yorgancılık yapan 79 yaşındaki İsmail Çevikel, rengarenk el dikimi yorganlarıyla hem geçmişin izlerini geleceğe taşıyor hem de teknolojiye meydan okuyor.

Çocuklarını bu meslek sayesinde büyüten ve okutan Çevikel, geleneksel yorgancılığa olan talebin devam ettiğini söylüyor. Fabrika üretimi yorganlara karşı el dikimi yorganların farkını anlatan Çevikel, "Yorgancılık bitmez" diyor.

Genc Gazete 67 Yıllık Yorgancılık Aşkı (1)

12 yaşında başlayan bir meslek aşkı

İsmail Çevikel, yorgancılık mesleğine 12 yaşında başladı. İlk iş yerini bir arkadaşıyla açtığını anlatan Çevikel, "Yaşımız tutmadığı için dükkanı başkasının adına açtık. Askeriyenin yatak ihalesini alarak işe başladık. O zamandan beri elime iğne iplik almaktan vazgeçmedim" diye konuştu. Küçük yaşta mesleğine olan ilgisini hiç kaybetmeyen Çevikel, hem eğitimini sürdürdü hem de yorgancılığa devam etti.

Genc Gazete 67 Yıllık Yorgancılık Aşkı (3)

Çocuklarını bu meslekle okuttu

Yorgancılık mesleğiyle ailesini geçindiren İsmail Çevikel, dört çocuğunu bu meslek sayesinde okuttu. Büyük oğlunun diş hekimi, diğer oğlunun ise kamu yönetimi mezunu olduğunu ifade eden Çevikel, kızlarından birinin mali müşavir, diğerinin ise çevre mühendisi olduğunu belirtti. "Bu meslek sayesinde çocuklarımı büyüttüm, okuttum ve meslek sahibi yaptım" dedi.

Genc Gazete 67 Yıllık Yorgancılık Aşkı (4)

Yorgan dikiminde el işçiliği hala değerli

Yorgan dikiminde pamuk, orlon ve merinos yünü gibi malzemeler kullandığını belirten Çevikel, el işçiliğinin kıymetini vurguladı. Yün ve pamuk yorganların, makine üretimi yorganlara göre daha dayanıklı ve sağlıklı olduğunu belirten Çevikel, "Pamuk ve yün yorganlar ömür boyu kullanılır, hiçbir şey olmaz. Sadece kumaşı yırtılırsa yenisini diktirirsiniz" dedi.

"Makine yorganlarıyla el dikimi yorganlar arasında büyük fark var. Yün, sağlıklı ve rahattır. Fabrika yorganı ise ter yapar ve konforlu değildir." - İsmail Çevikel

Genc Gazete 67 Yıllık Yorgancılık Aşkı (6)

Mesleğe olan talep hala yüksek

Çevikel, yorgancılık mesleğine olan talebin devam ettiğini, ancak çırak yetiştirmenin zor olduğunu ifade etti. 80 adet yün yorganın dikilmesini beklediğini belirten Çevikel, “Bu meslek ölmez. Terzilik, yorgancılık gibi el zanaatları her zaman değerini korur. Ancak bu zanaatı öğrenmek isteyen kimse bulamıyorum" şeklinde konuştu.

Genc Gazete 67 Yıllık Yorgancılık Aşkı (5)

El dikimi yorganlar hala rağbet görüyor

İsmail Çevikel, fabrikalarda üretilen yorganların genellikle sentetik malzemelerden yapıldığını ve bu yorganların el işçiliği yorganlarla kıyaslanamayacağını belirtti. Fiyat farkına da değinen Çevikel, "Makine yorganları 600 lira, el dikimi yorganlar ise en az 1000 lira" dedi.

Genc Gazete 67 Yıllık Yorgancılık Aşkı (2)

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: İHA