Coğrafi işaret belgesi aldılar
Geleneksel Adana şalvarı, modernleşme sürecinde unutulmaya yüz tutarken, Yüreğir Ziraat Odası'nın girişimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi almayı başardı. Tarihi Büyüksaat Çarşısı'nın azalan şalvar dükkanları, bu tescil ile bir kez daha önem kazandı.
Şalvarın Tescil Yolculuğu
2021 yılında başlatılan tescil süreci, Adana'nın yöresel değerlerinin korunması adına önemli bir adım oldu. Dün itibarıyla verilen coğrafi işaret belgesi, şalvarın sadece bir kıyafet olmadığını, aynı zamanda bir kültürel miras olduğunu pekiştirdi.
Davul zurna ile kutlama yaptılar
Tescil haberinin duyurulmasının ardından Yüreğir Ziraat Odası üyeleri, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret ederek kutlamalara başladı. Ardından yapılan kutlamalarda davul zurna eşliğinde şalvarın tescili coşkuyla kutlandı.
“2021 yılında başvurduğumuz belgeyi bugün aldık. Adana sadece kebaptan ibaret değil. Adana’nın gelecek kuşaklara aslını kaybetmeden aktarılması gereken birçok değeri bulunuyor. Bunlardan birisi de Adana şalvarı. Kesim özellikleri, dikimi ve rahatlığı ile Adana şalvarı başka yörelerin şalvarlarından birçok ayırt edici özelliğe sahip”
“Adana şalvarımız şarkılara, filmlere konu olmuştu. Adana şalvarımızın dikimi azaldı ama halen yapılıyor. Artık şalvar çok az giyiliyor maalesef. Bayram, düğün, kına, yöresel halk oyunları ve özel günlerde sadece giyiliyor. Bizler bu gelenek unutulmasın diye uğraşıyoruz. Bugün davul zurna ile kutlama yaptık. Adana şalvarını herkes tanısın istedik” - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan
Adana şalvarının özgün özellikleri
Şalvar, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar tarafından hala tercih edilen bir kıyafet olma özelliğini koruyor. Ancak şehir içinde ve genç nesiller arasında giderek azalan bir kullanım söz konusu. Yöresel halk oyunları, özel günler ve festivallerde hala vazgeçilmez bir parça olarak karşımıza çıkıyor.