İnanç

Adet ve lohusalık döneminde kadınların dinen yapamayacakları şeyler nelerdir?

Adet ve lohusalık dönemindeki kadınlar için bazı dinî kısıtlamalar mevcuttur. Bu dönemlerde yapılması yasak olan dini eylemler nelerdir?

Abone Ol

Bu yazımızda, İslam dinine göre âdet ve lohusalık dönemlerinde kadınların yapabilecekleri ve yapamayacakları konuları detaylı bir şekilde ele alacağız.

İslam dininde kadınların âdet ve lohusalık dönemlerinde uyması gereken özel dini hükümler bulunmaktadır. Bu dönemlerde kadınların yapabilecekleri ve yapamayacakları nelerdir, gelin birlikte inceleyelim.

Âdet ve lohusalık hâlinde cinsel ilişki yasaktır

Kadınların âdet ve lohusalık dönemlerinde cinsel ilişkide bulunmaları yasaktır. Kur’ân-ı Kerîm, bu konuda net bir hüküm koyar ve bu dönemde cinsel ilişkiden kaçınılması gerektiğini belirtir.

“Bu sebeple âdet günlerinde kadınlardan ayrı durun, temizlenmedikçe onlarla cinsel ilişkide bulunmayın…” (el-Bakara, 2/222)

Bu durumun temel nedeni; kadının sağlığının ve psikolojisinin korunmasıdır. Erkekler bu durumlardaki eşleri ile cinsel ilişki kuramazlar.

Karı kocaya da bu durumdaki cinsel ilişki haramdır. Lohusalık ve adet dönemlerinde, Cinsel ilişki haricinde eşler birlikte olup birbirlerine sevgi ve ilgi gösterebilirler.

Namaz ve oruç bu dönemde yerine getirilemez

Âdet ve lohusalık hâlindeki kadınlar, İslam’ın hükümleri gereği namaz kılamaz ve oruç tutamazlar. Bu, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) de bildirdiği bir uygulamadır ve bu konuda İslam bilginleri arasında ittifak vardır. Namazların kazası gerekmez, ancak tutulamayan oruçlar daha sonra kaza edilir.

“Resûlullah zamanında âdet döneminden sonra bize oruçları kaza etmemiz emredilir, namazları kaza etmemiz ise emredilmezdi.” (Müslim, Hayız, 67-69)
Âdet ve lohusalık hâlindeki kadınların, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde namaz kılmadıkları ve oruç tutmadıkları konusunda sahabenin ittifakı vardır. Bu konuda müctehidler de görüş birliği içindedir.
Hz. Âişe annemiz, âdet hâlinde kılınamayan namazların kaza edilip edilemeyeceğini soran bir kadına “Resûlullah zamanında âdet döneminden sonra bize oruçları kaza etmemiz emredilir, namazları kaza etmemiz ise emredilmezdi.” cevabını vermiştir. (Müslim, Hayız, 67-69) 

Hac ve Umre'de Kâbe tavaf edilmez

Hz. Peygamber (s.a.s.), âdet döneminde olan kadınların Kâbe'yi tavaf edemeyeceğini belirtmiştir.

Ancak bunun dışında hac ibadetinin diğer bölümleri yerine getirilebilir. Hz. Âişe’nin yaşadığı bir olay, bu konuda açıklayıcıdır.

Hz. Peygamber (s.a.s.), âdet hâli sebebi ile hac yapamayacağından endişe ederek ağlayan Hz. Âişe’ye “Kâbe’yi tavaf etmek dışında, haccedenlerin yaptığı her şeyi yap.”buyurmuştur. (Buhârî, Hayız, 1 [294])

Camiler ve mescitlere ancak zorunluluk hâlinde girilebilir

Âdet ve lohusalık hâlinde olan kadınlar, camilere veya mescitlere gereksiz yere girmezler.

Kur’ân-ı Kerîm’e dokunma ve okuma konusu

Âdet ve lohusalık hâlindeki kadınların Kur’ân-ı Kerîm’e dokunmaları ve onu okumaları konusunda İslam bilginleri arasında farklı görüşler mevcuttur.

Bu durumda bazı alimler Kuran okumayı yasaklamışken, bazıları daha esnek yaklaşımlar sergilemiştir. Kuran eğitimi veren öğretmen ve eğitim alan öğrencilere bu konuda kolaylaştırıcı fetvalar verilmiştir.

Sonuç olarak: Adet ve lohusalık hali kadınlar için doğal bir durumdur. Bu Allah'ın kadın fıtratında var ettiği bedeni bir durumdur. Bu durumdaki kadın kendini pis ve kötü hissetmemeli.

Dinin bu konudaki kısıtlama gibi görünen uygulamaları kadının sağlığını, rahatlığını ve psikolojisini dikkate alır. Dini Sorumluluk ve görevlerini hafifletir. Onları bazı ibadetlerden muaf tutar. Türkçe tabirle kadınlar özel durumlarında dinen izinlidirler.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!