Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde toplam 1174 itfaiyeci bulunmaktadır. Bu itfaiyeciler arasında deprem, sel gibi doğal afetlerde, patlama ve çökme gibi olağanüstü durumlarda görev alan 40 kadın itfaiyeci de yer almaktadır.

AA ekibi, Altındağ İlçesi Baraj Mahallesi'nde terkedilmiş bir gecekondu evinde kadın itfaiyecilerin gerçekleştirdiği yangın söndürme tatbikatını "İtfaiye Haftası" dolayısıyla kaydetti.

İskitler'deki itfaiye komuta merkezinden gelen ihbarda, yangın yerine hızla ulaşan itfaiyeciler, özel yangından koruyucu giysileri ile müdahale etti. Kadın itfaiyeciler, ağır ve uzun yangın hortumlarını kullanarak yangını kontrol altına aldı ve söndürdü. Daha sonra, eksik ekipmanları tamamladıktan sonra nöbete devam etti.

ABB İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Müdürü Orhan Özülüş, kadın-erkek ayrımı yapmaksızın her olaya hızla müdahale edildiğini vurguladı. Özülüş, "1174 personelimiz var. 2020 ile 2022 arasında işe alınan 450 personelin tamamı itfaiye okulu mezunudur. Ankara İtfaiyesi'nde bu alımlarda 40 kadın itfaiyeci göreve başlamıştır. Şu an Ankara İtfaiyesi'nin kent merkezine ortalama varış süresi 7-8 dakikadır" dedi.

1,5 yıldır Ankara İtfaiyesi'nde görev yapan Kübra Abastı, mesleğini insanlara yardım etmek için seçtiğini belirtti. Abastı, "Bu meslek bana mutluluk veriyor. Erkekler ne yapıyorsa, ben de onu yapabilirim" dedi.

14 yaşında itfaiyecilik eğitimine başlayan Tülay Koç, "Her canlıyı kurtarmakla görevliyiz. Bir çocuğun bize sarılması bizi mutlu ediyor" şeklinde duygularını paylaştı.

Asena Uykur ise çocukken evlerinde çıkan yangında itfaiyecilerin kahramanca müdahalesi sonucu bu mesleğe ilgi duyduğunu anlattı. Uykur, "İtfaiye üniformasına aşığım. Bu işin eğitimini aldığımız için işimizi kolaylıkla yapıyoruz" dedi.

Editör: Umut Gökdaş