Kültür ve Turizm Bakanlığı, mevcut 78 çocuk ve bebek kütüphanesine ek olarak 7 yeni kütüphane daha açma kararı aldı. Bu kütüphaneler, bebeklik ve erken çocukluk dönemine odaklanarak ebeveyn-bebek ilişkisini desteklemek amacıyla kuruluyor. Erken okuryazarlık eğitimi verilmesi ve duyu testlerinin yapılması da planlanan aktiviteler arasında.

Çocuk kütüphanelerinde zengin koleksiyonlar, robotik, origami, ebru gibi atölyeler, gölge oyunu gösterileri, masal saatleri ve kişisel gelişim söyleşileri gibi etkinlikler düzenleniyor. Bakanlık bünyesindeki diğer halk kütüphanelerinde ise bilim, robotik kodlama ve sanal gerçeklik (VR) platformlarındaki eğitim programlarıyla ziyaretçilere hizmet veriliyor.

Son 5 yıl içerisinde bakanlık kütüphanelerinde gerçekleştirilen etkinliklere 2 milyon 484 bin 20 çocuk katıldı.

Yeni açılacak bebek ve çocuk kütüphaneleri için seçilen iller İstanbul, Antalya, Adana, Mersin, Bilecik ve Niğde olarak belirlendi.

Ayrıca, bakanlık, bir kitabın yayımlanma sürecini anlatan 7 kitaptan oluşan bir set hazırlıyor. Bu set, kitap ve fikri haklar konularında çocuklara farkındalık kazandırmayı amaçlıyor.

Kütüphane üyelik istatistiklerine göre, 2021'de 162 bin 660 olan çocuk üye sayısı, 2022'de yaklaşık yüzde 100 artarak 329 bin 842'ye yükseldi. Ödünç alınan çocuk kitapları da 2022'de 4 milyon 916'ya çıktı. Bakanlık, yıl sonunda bu rakamları daha da artırmayı hedefliyor.

Editör: Umut Gökdaş