Bir yudum alkol alındığında neler oluyor? Alkolün kana karışma süreci, beyin üzerindeki etkileri ve sonuçları nelerdir? İşte merak edilenlerin cevapları.
Alkolün İlk Durağı: Mide ve İnce Bağırsak
Alkolün Vücuda Girişi
Alkol ağız ve yemek borusu teması sonrası ilk olarak mideye ulaşır. Ancak asıl etkili kana karışması, ince bağırsaklarda gerçekleşir.
Büyük bir kısmı ince bağırsaklarda kana geçen alkol, hızla merkezi sinir sistemimizi etkilemeye başlar.
Bu arada alkolün baskılayıcı etkilerini yenebilmek için, kalp kası zorlanır ve nabız artar.
Merkezi Sinir Sistemi ve Beyin Üzerindeki Etkiler
Alkol kısa sürede beyne ulaşır ve sinir hücrelerini yavaşlatarak mesaj iletiminde bozulmalara yol açar. İşte bu hale sarhoşluk denir. İçmeye devam ettiğinizde, görme, denge, konuşma ve muhakeme yeteneklerinizi kontrol eden beyin merkezleri etkilenir.
Alkolün Vücut Üzerindeki Uzun Süreli Etkileri
Alkolün Fiziksel Etkileri
Alkol tüketimi arttıkça kalp üzerindeki baskı artar, nabız hızlanır. Şuur kaybı ve hatta aşırı durumlarda ölüme yol açabilir.
Alkol, karaciğerde yakıldığında her bir gram için 7.1 kilokalori enerji açığa çıkarır.
Alkol oldukça yavaş yakılır. 100 gram saf alkolün vücutça yakılması yaklaşık 10
saat sürer.
Beslenme ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Alkol, ABD'de insanların kalori ihtiyacının %10'unu karşılar. Alkoliklerde bu oran %50'ye çıkabilir ve ciddi beslenme bozukluklarına neden olabilir. Karaciğer yetmezliği, kalp hastalıkları ve kanser riskini arttırırken, beyinde hücre kaybına ve psikiyatrik bozukluklara yol açabilir.
Sosyal ve Psikolojik Sonuçlar
Alkolün Toplumsal Etkisi
Alkol, sağlık üzerindeki etkilerinin yanı sıra, aile ve arkadaşlık ilişkilerini zedeler, hapishane ve hastane sayısını artırır.
Hayatları ve ilişkileri alt üst eden alkol, toplumun sosyal ve ekonomik yapısını da derinden etkiler.
Alkolün en büyük etkisi, sağlığı bozmasının yanında, aileleri ve arkadaşlıkları parçalaması, kaza ve saldırılara yol açması, suç işlemeye zemin hazırlaması, hapishane ve hastaneleri doldurmasıdır.
Bu sebeple Hz. Muhammed (s.a.v) : " İçki tüm kötülüklerin anasıdır." buyurmuştur.
Alkolün yol açtığı fiziksel, zihinsel ve sosyal etkiler, bireylerin ve toplumların geleceğini tehdit ediyor. Aklı, İradeti, Nesli, Malı, Dini korumayı esas alan İslam dini, bu 5 temel değerin en büyük düşmanı olan alkol ve uyuşturucuyu yasaklamıştır.
Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar