Arabistan'da, mustatil adı verilen esrarengiz taş yapılarda gerçekleştirilen kazılar, 7 bin yıl öncesine dayanan sırların kapılarını aralıyor. 

Mustatil'de Binlerce Yıl Önce Neler Yaşandı?

Suudi Arabistan'da arkeologların yaptığı kazılarda, dokuz insana ait kemiklerin yanı sıra binlerce hayvan kemiği bulundu. Bu buluntular, 7 bin yıl önce bu bölgede bazı ritüellerin yapıldığına işaret ediyor.

mustam3

Antik Mustatiller ve Gizemleri

Mustatil, Suudi Arabistan'da tespit edilen binlerce tarih öncesi dikdörtgen taş yapıya verilen addır. Ancak, bu yapının ne zaman ve neden inşa edildiği hala bir sır olarak kalmıştı.

Yapının Özellikleri ve İçerisindeki Sırlar

Arkeologlar, kazılan mustatilin içinde, ritüellerin yapıldığı olası ibadet alanları ve avluda iki ocak buldular. Ayrıca, bu alanda 3.000'den fazla hayvan kalıntısı parçası ve dokuz insana ait kemikler tespit edildi.

“Bireylerin bütün olarak mı buraya bırakıldığı, yoksa ayrışmış iskelet parçalarının bazı kısımlarının mı mustatil içine bırakıldığını anlamaya yardımcı olmak için kemik türüne göre dağılımı bilmek ilginç olurdu.”

mustam1

Ritüeller ve İbadetler

Mustatil'de bulunan çok sayıda hayvan boynuzu ve kafatası kalıntısı, burada ritüellerin gerçekleştiğine işaret ediyor. Bazı hayvan kemiklerinin yanık izleri taşıması, ritüelin yakma eylemini de içerebileceğini gösteriyor.

Mustatil'in Sırları Çözülecek Mi?

Mustatil'in neden bu kadar çok hayvan kemiği barındırdığı ve tam olarak ne amaçla kullanıldığı hala bilinmiyor. Ancak, bu buluntuların bölgede belki de bilinmeyen bir "sığır kültünün" varlığına dair ipuçları sağlayabileceği düşünülüyor.

Editör: Umut Gökdaş