Antalya’nın İbradı ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki çiftçi Şendur Özdoğru, evinin bahçesinde organik yöntemlerle yetiştirdiği patlıcanların boyutuyla dikkat çekiyor.

Ata tohumlarını kullanan Özdoğru, 52 santimetreye kadar uzayan patlıcanlar yetiştirdi ve bu başarısını geleneksel tarım yöntemlerine borçlu olduğunu ifade etti.

Genc Gazete Ata Tohumlarıyla Dev Patlıcan (2)

Geleneksel Yöntemlerle Yetiştirilen Dev Patlıcanlar

Şendur Özdoğru, yaz aylarında yaşadığı Ürünlü Mahallesi’nde, ata tohumlarıyla organik patlıcanlar yetiştirdi.

Özdoğru, "Atalarımdan kalan patlıcan tohumlarını fide haline getirdim ve tamamen hayvan gübresi kullanarak bu patlıcanları yetiştirdim. Fenni gübre ve ilaç kullanmadım," dedi.

Yetiştirdiği patlıcanlar 52 santimetreye ulaşırken, fidelerin boyu ise 2 metreyi buldu. Özdoğru, "Bu patlıcanların bu kadar büyüyeceğini ben bile tahmin etmedim," diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

Genc Gazete Ata Tohumlarıyla Dev Patlıcan (3)

Patlıcanların Tohumları Köylülerle Paylaşılacak

Özdoğru, patlıcan tohumlarını köylüleriyle paylaşmayı planlıyor.

"Gelecek yıllarda köylülerimize tohumları dağıtacağım. Böylece onlar da bu dev patlıcanlardan yetiştirebilecek," diyen Özdoğru, organik tarımın faydalarını yaymak istiyor.

Ayrıca, Özdoğru'nun yetiştirdiği patlıcanlar için herhangi bir satış problemi bulunmuyor. "Köylüler, ben olmasam bile bahçeden patlıcanı topluyor, parasını bırakıp gidiyorlar," diyerek köylüleriyle kurduğu güven dolu ilişkiyi anlatıyor.

Genc Gazete Ata Tohumlarıyla Dev Patlıcan (5)

Patlıcanlar Büyüdükçe Renk Değiştiriyor

Özdoğru, patlıcanların büyüdükçe renk değiştirdiğini belirtiyor. "Patlıcan önce siyahlaşıyor, büyüdükçe gri renge dönüyor. Normal hale gelen patlıcanlar bir haftada 40 santimetreyi buluyor, bol su verilirse 50 santimetreyi geçiyor," diyor.

Havalar soğuyana kadar patlıcanların verim vermeye devam edeceğini belirten Özdoğru, hastalık olmazsa kışın ortalarına kadar bu üretimi sürdürebileceğini söylüyor.

Genc Gazete Ata Tohumlarıyla Dev Patlıcan (4)

Organik Tarımın Gücü ve Geleceği

Şendur Özdoğru’nun bu başarısı, organik tarımın ne kadar verimli ve sürdürülebilir olabileceğinin bir kanıtı olarak görülüyor.

Ata tohumlarını kullanarak hiçbir kimyasal maddeye başvurmadan elde edilen bu büyük patlıcanlar, organik tarımın potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Özdoğru, bu geleneksel yöntemi gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya devam edeceğini belirtiyor.

Genc Gazete Ata Tohumlarıyla Dev Patlıcan (6)

Tüm Türkiye'den haberdar olmak için BURAYA TIKLAYIN!

Genc Gazete Ata Tohumlarıyla Dev Patlıcan (7)

Kaynak: İHA