Bursa’nın deprem riskine karşı dayanıklı hale getirilmesinin, hem bugünün hem de geleceğin Bursa’sı için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, “Depreme dayanıklı Bursa, öncelikli hedefimizdir” dedi.
Başkan Mustafa Bozbey, Bursa’yı yaşanabilir, dirençli ve sürdürülebilir bir geleceğe taşımak için kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti. Kentsel dönüşümü sadece fiziksel bir yenilenme olarak görmediklerini, yeşil alanlar, sosyal donatılar ve ulaşım altyapılarını içeren kapsamlı bir süreç olarak ele aldıklarını ifade etti. Başkan Bozbey, Bursa'nın tarihî ve kültürel mirasının depreme dayanıksız yapılar nedeniyle risk altında olduğunu belirterek, “Bursa, aktif fay hatlarının kesiştiği bir noktada yer alıyor ve kentimizin deprem riskine karşı dayanıklı hale getirilmesi kritik bir öneme sahiptir” diye konuştu.
Bursa'nın Deprem Riski ve Yapılacak Çalışmalar
Bursa’nın depremsellik durumuyla ilgili de bilgi veren Başkan Bozbey, Bursa’nın 9 aktif fay hattı üzerinde yer aldığını ve geçmişte birçok yıkıcı deprem yaşadığını hatırlattı. Bu depremler arasında 1855 Bursa Depremi ve 1999 Kocaeli Depremi’nin büyük hasarlara yol açtığını söyledi. Başkan Bozbey, “Bursa’da, MTA tarafından resmî olarak tespit edilmiş 9 fay hattı bulunuyor. Bu faylar, kentin sismik risklerini belirlemek için önemli veriler sağlıyor” dedi.
Zemin Yapısı ve Yapı Stoku Üzerine Analizler
Başkan Bozbey, Bursa’da yapılan zemin etütlerinin ardından, kentteki 628.000 bina hakkında yapılan analizlere dikkat çekti. Deprem riski taşıyan 122.000 binanın, 26.000’inin ise yıkılma tehlikesi altında olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Zemin etütleri ve yapı envanteri birleştirildi. Bu verilerle Bursa’daki binaların güvenliğini artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Kentsel Dirençlilik Planı
Başkan Bozbey, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa yürütülen “Bursa Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Projesi”nin 2023-2026 yıllarını kapsayan bir süreç boyunca devam edeceğini açıkladı. Bu proje kapsamında, Bursa’nın Kentsel Dirençlilik Planı’nın oluşturulacağını belirtti. Ayrıca, kent için hazırlanan mikro bölgeleme etütleri ve zemin analizlerinin, yeni kentsel dönüşüm projelerinin temelini oluşturduğunu ifade etti.
2025 Yılında Kentsel Dönüşüm Ana Planı Tamamlanacak
Başkan Bozbey, kentsel dönüşüm projelerinin hızla devam ettiğini ve 2025 yılı içinde Kentsel Dönüşüm Ana Planı’nın tamamlanacağını açıkladı. Bu planın, Bursa’daki 230.000 kişilik nüfusu, 28.500 binayı ve 100.000 bağımsız bölümü doğrudan etkileyecek şekilde hazırlanacağını söyledi. Başkan Bozbey, bu dönüşüm süreçlerinin sadece deprem riskini azaltmakla kalmayıp, ulaşım ve sosyal yaşam alanları gibi temel kentleşme sorunlarını da çözüme kavuşturacağını belirtti.
Uluslararası İşbirlikleri ve Yeni Planlamalar
Bursa'nın 2050 vizyonuna dayalı olarak yapılan Çevre Düzeni Planı çalışmalarında, yer bilimleri, ulaşım, sanayi, iklim değişikliği ve çevre sorunları gibi 15 sektörde 35 akademisyenle işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Başkan Bozbey, şunları söyledi: “Kentsel Dirençlilik Planı, Bursa’nın geleceği için önemli bir rehber olacak. Deprem riski taşıyan kentimizi dirençli hale getirecek çalışmalarımız, uluslararası platformlarda da örnek teşkil edecek.”