Gündem

Bir ayda 55 kişi suda boğularak öldü

Türkiye'de bir ayda 55 kişi deniz, göl ve göletlerde boğularak hayata kaybetti. Boğulma riskine karşı hayati bilgiler haberimizde

Abone Ol

1 AYDA 55 KİŞİ BOĞULDU

Türkiye'de son 1 ayda 55 kişi sularda boğularak öldü.

Hava sıcaklığının yükselmesiyle serinlemek için deniz, göl, gölet ve sulama kanallarına giren ya da kazalar nedeniyle su kaynaklarına düşen 55 kişi yaşamını yitirdi.

İŞTE BOĞULMA NEDENLERİ

Dünyada her bir saatte 40 kişi boğularak ölüyor.

Suda boğulmanın birçok nedeni bulunmaktadır. İşte o nedenler:

1-Yüzme bilmeme

2-Riskli davranışlarda bulunma

3-Alkol ve yasa dışı ilaç kullanımı

4-Uyarıları dikkate almama

5-Akıntılar

6-Korku ve panik

7-Yetersiz ebeveyn denetimi

8-Dibe saplanma

9-Travma

10-İnme

11-Kramp

12-Kalp krizi

13-Epilepsi

14-Astım gibi medikal rahatsızlıklardır.

İLK YARDIM

Acil yardım ekibi gelene kadar yapılacak olan ilk yardım adımları ise şöyledir:

1-Öncelikle boğulan kişiye varsa en hızlı şekilde can simidi ya da yeleği atılmalıdır. İp ya da uzun bir cismin boğulan kişiye uzatılması da onun suyun üzerinde durmasını sağlayacaktır. Bu sırada kişinin sırtüstü pozisyon almasını sağlanır. Böylelikle kişinin ağız ve burnu su üstünde kalacaktır. Ayrıca baş ya da gövdede bir kırılma riskine karşı başın çok fazla arkaya itilmemesi gerekir. Kurtarıcı kişi çok iyi derecede yüzme bilmiyorsa ise boğulanı yüzerek çıkarmak sakıncalı olacaktır. Bu taşımakta güçlük yaşatabileceği gibi aynı zamanda kurtaran kişinin de boğulmasına neden olabilmektedir.

2-Kişi, hızlı ve dikkatli bir şekilde sudan çıkarıldıktan sonra solunum, nabız ve omurga hasarı kontrolü yapılır ve sırtüstü yatırılır.

3-Bu sırada solunumu engelleyecek takma diş, kravat, kemer gibi materyaller var ise kişinin özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ile kişinin soluk vermesi sağlanır. Soluk verdikten sonra buna devam edebilmesi için ise ağzı açık tutulur.

4-Daha sonrasında kişinin göğüs kafesine bastırılarak kalp masajı uygulanır. 5 yapay solunum 30 kalp masajı ile müdahale devam ettirilir.

5-Kişinin kalp atışları ve solunumu normale döndüğü zaman iki el ile karın altından tutulur ve yukarı kaldırılır. Bu sayede midedeki ve hava yolundaki suların boşaltımı sağlanır.

6-Kişinin üstündeki ıslak giysiler çıkarılır ve kuru bir örtü ya da kıyafet ile örtülür.

7-112 acil servis aranarak yardım istenir. Bu süreçte de kişinin yaşam bulguları izlenmeye devam edilir.

BOĞULMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1-Suda boğulmanın en büyük nedenlerinden biri yüzme bilmemektedir. Yüzme bilmeyen kişilerin açılmaması ve boyunu geçen yerlere gitmemesi gerekmektedir.

2-Deniz ve akarsularda görülen ve görülmeyen akıntılar mevcuttur. Bu akıntılar kişiyi sürükleyebileceği gibi dibe de çekebilir. Rüzgârlı ve dalgalı denizlerde bu yüzden denize girilmemesi tavsiye edilmektedir. Kişi kurtulmak için akıntının tersine yüzmeye çalışacağından yorulur, hareket edemeyecek hale gelir ve su yutmaya başlar.

3-Özellikle göllerde bataklıktan dolayı dibe batma riski bulunduğundan buralarda yüzmemek gerekir.

4-Yüzerken korkuya kapılmamak gerekir. Korku ve panik halinde kişi sağlıklı solunum yapamayacağı için su yutması kaçınılmazdır. Herhangi bir durumda sakince kalmalı ve su üzerinde durmaya çalışılmalıdır.

5-Epilepsi, kalp krizi ve astım gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların yüzerken çok fazla efor harcamaması ve dikkatli olması gerekmektedir.

6-Suda tehlikeli hareketler ve şakalar yapılmamalıdır.

7-Derinliğin bilinmediği yerlerde suya atlamak oldukça tehlikelidir.

8-Simit ve deniz yatağı gibi ürünlere güvenerek derinlere gitmemeye dikkat edilmelidir. Bu ürünler suda patlayabileceği gibi herhangi bir akıntıda koruma özellikleri bulunmamaktadır.

9-Teknede ya da kayıkta tura çıkan kişilerin yüzme bilse dahi mutlaka can yeleği giymesi gerekmektedir.

10-Alkol alan ve yemek yiyen kişilerin hemen denize ya da havuza girmemesi gerekmektedir.

11-Çocuklar, ebeveynleri tarafından sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Yüzme bilseler bile herhangi bir problem karşısında çocuklar paniğe kapıla

Boğulma tehlikesine karşı önemli bilgiler haber grafiğimizde