Borsa İstanbul'da yaşanan heyecan verici yükseliş, hem yurt içi hem de küresel gelişmelerin ışığında değerlendiriliyor. BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,27'lik artışla 8.115,01 puanda tamamladı. Bu olumlu tabloya rağmen küresel gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkisi devam ediyor. İşte detaylar...

Hangi Sektörler Öne Çıktı, Hangileri Geride Kaldı?

Bankacılık ve holding endekslerindeki olumlu hareketlilik dikkat çekerken, metal ana sanayi en fazla değer kazanan sektör oldu. Buna karşılık, madencilik endeksi günü hafif bir kayıp ile kapattı.

AA-20230828-32011316-32011315-BORSA_HAFTAYA_YUKSELISLE_BASLADI

Sektörel Kazançlar ve Kayıplar

Bankacılık endeksi yüzde 2,27, holding endeksi yüzde 2,71 değer kazandı. Tek kazandıran sektör yüzde 4,63 ile metal ana sanayi oldu. Tek kaybettiren ise yüzde 0,16 ile madencilik endeksi oldu.

ABD Ekonomisinden Sıcak Gelişmeler

ABD perakende satışları eylül ayında yüzde 0,7 artışla, sanayi üretimi ise yüzde 0,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu veriler, ABD ekonomisinin halen sıcak bir trendde olduğunu ortaya koydu.

Analistler, "Yüksek faiz oranlarına ilişkin endişelerin yeniden ortaya çıkmasıyla küresel piyasalarda risk iştahının azaldığını" ifade etti.

borsa piyasa küresel

İsrail-Filistin ve ABD-Çin Gelişmeleri Piyasalarda Nasıl Etkili?

İsrail-Filistin çatışmasının yanı sıra ABD'nin Nvidia çipleri için getirdiği yeni kısıtlamalar, piyasalar üzerinde satış baskısını artırdı. Şirketlerin finansal sonuçları da bu etkiyi destekleyebilir nitelikte.

Önemli Şirket Raporları

ABD'nin önde gelen bankalarından Bank of America, beklenenden daha iyi bir üçüncü çeyrek raporuyla piyasaları şaşırttı. Goldman Sachs'ın net karı bu yılın aynı çeyreğinde azalsa da beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

borsa piyasa

Önümüzdeki Günlerin Gündemi

Analizlere göre, yarının yurt içi gündemi sakin olacak. Ancak yurt dışında ABD Merkez Bankası'nın Bej Kitap raporu, Çin'in büyüme verileri, İngiltere ve Avro Bölgesi enflasyon raporları ile ABD'de konut başlangıçları ve inşaat izinleri takip edilecek gelişmeler arasında.

Not: BIST 100 endeksinin teknik analizine göre 8.200 puan direnç, 7.900 ve 7.820 seviyeleri ise destek konumunda.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR