Bayramlar yalnızca gelenekleri sürdürmenin ötesinde, psikolojik iyilik halimizi destekleyen özel günler olarak öne çıkıyor.

Psikolog Neslihan Turan, bayramların ruhumuza iyi geldiğini, birlik ve beraberlik hissini pekiştirerek bizi daha mutlu ve dayanıklı bireyler haline getirdiğini belirtti.

Bursa'da Şehitliklerde Hüzünlü Bayramlaşma Gencgazete

Bayramlar ruhsal dengeyi destekliyor

Aidiyet hissi duygusal gücü artırıyor

Bayramların en temel etkilerinden biri, bireyde aidiyet duygusunu güçlendirmesi. Turan, sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde kendimizi daha huzurlu ve güvende hissettiğimizi belirtti. Bu duygular da psikolojik dengeyi olumlu yönde etkiliyor.

Genç Gazete Büyükşehir Bayramlaşma 2

Sosyal ilişkiler dayanıklılığı artırıyor

İnsanlarla kurulan sağlıklı ilişkiler, bireyin ruhsal direncini artırıyor. Bayramlarda artan temas ve sıcak iletişim, psikolojik dayanıklılığa katkı sağlıyor. Turan’a göre bu süreç, bireyin stresle daha iyi başa çıkmasına yardımcı oluyor.

"Aidiyet duygusunu güçlendirir: Sevdiklerimizle bir araya gelerek kendimizi daha mutlu ve güvende hissederiz.
Psikolojik dayanıklılığı artırır: Temas ettiğimiz her insanla ilişkilerimizi kuvvetlendirerek ruhsal dayanıklılığımızı artırabiliriz.
Mutluluk hormonlarını destekler: Yardımlaşma kültürü sayesinde iç huzurumuzu besler, mutluluk hormonlarımızın salgılanmasını artırırız."

Genç Gazete Bayramlaşma 2

Yardımlaşma mutluluğu tetikliyor

Bayramın getirdiği yardımlaşma kültürü ise iç huzurun ve mutluluk hormonlarının artmasına neden oluyor. Turan, bu duyguların bireyde uzun vadeli pozitif etkiler bıraktığını ifade etti.

"Günümüzün yoğun temposunda bayramlar, sevdiklerimizle bir araya gelmek için en güzel bahanedir. Sosyal bağlarımız ne kadar güçlüyse, stresle başa çıkma becerimiz de o kadar gelişir."
"Bir büyüğünüzün elini öpün ve halini hatırını sorun.
Bir çocuğa şeker ya da küçük bir hediye vererek bayram sevincine ortak olun.
Uzaktaki sevdiklerinizi arayın veya mesaj atarak bayram coşkusunu paylaşın.
Günlük hayatın içinde bile olsa, bir esnafa ya da komşunuzun bayramını tebrik ederek sıcak bir selam verin".- Psikolog Neslihan Turan

Genç Gazete Bayramlaşma

Bayram ruhunu canlı tutmak mümkün

Küçük dokunuşlar büyük mutluluklar getirir

Bayramın ruhunu yaşamak için büyük adımlar atmak gerekmez. Turan, bir büyüğün elini öpmenin, bir çocuğa hediye vermenin ya da uzaktaki bir yakını aramanın bile bayram coşkusunu diri tutacağını vurguladı.

Bayramda Kilo Almadan Tatlı Yiyebilir Miyiz Şeker Gibi Bir Bayramın Püf Noktaları! (3)

Toplumsal selamlaşma huzuru yayar

Komşuya, esnafa ya da karşılaştığımız herhangi birine içten bir “Bayramınız mübarek olsun” demek bile toplumsal huzurun yayılmasına katkı sağlar. Bayramlar, bu tür sıcak temaslar için ideal bir zemin sunar.

Bayramda Kilo Almadan Tatlı Yiyebilir Miyiz Şeker Gibi Bir Bayramın Püf Noktaları! (2)-1

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Bayramda En Çok Bu Hastalıklar Yüzünden Acile Gidiliyor! Bayramda En Çok Bu Hastalıklar Yüzünden Acile Gidiliyor!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: İHA