Ramazan ayı, oruç tutmanın farz olduğu, maneviyatın zirve yaptığı manevi bir mevsimdir. Ramazan ayı bitince Şevval ayı başlar.

Ramazan'ın hemen ardından gelen Şevval ayı, bu manevi atmosferi sürdürme ve özel bir ibadeti yerine getirme fırsatı sunar: Şevval orucu.

Genç Gazete Ramazan Oruç Sahur Iftar Bayram (2)

Şevval Orucu nedir? Ne zaman tutulur?

Ramazan ayından sonra başlayan Şevval ayında tutulan oruca Şevval orucu denir.

Şevval orucu, Ramazan ayından sonraki Şevval ayında tutulan altı gün orucu kapsar.

Bu oruç,  tutulması müstehap olan sünnet bir namazdır. Şevval orucu çok faziletlidir ancak Ramazan orucu gibi farz olan bir oruç değildir.

Peygamber Efendimiz (sas), bu orucu tutmuş ve ümmetine de tutmalarını tavsiye etmiştir.

Genç Gazete Ramazan Oruç Sahur Iftar Bayram (3)

Peygamberimizin (s.a.v) Şevval orucu  tavsiyesi

“Ramazanı oruçla geçirip buna Şevval'den altı gün ilave eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” (Müslim, “Ṣıyâm”, 204)

Bu hadis, Şevval orucunun faziletini ve önemini vurgular. Hz. Peygamber'in (s.a.v) bu sözleri, Şevval orucunun tutulmasını teşvik eden temel motivasyonlardan biridir.

Genç Gazete Ramazan Oruç Sahur Iftar Bayram (4)

Şevval Orucunu Kimler Tutar?

Şevval orucu, her Müslüman için müstehap olan bir ibadettir. Dileyen müsait olan her Müslüman Şevval orucu tutabilir.

Ramazan ayını oruç tutarak geçiren ve ardından Şevval ayında altı gün daha oruç tutmayı tercih eden herkes, bu özel ibadetin faziletlerinden yararlanabilir.

Bu oruçlar peş peşe ya da Şevval ayı içinde dağınık şekilde tutulabilir.

Genç Gazete Ramazan Oruç Sahur Iftar Bayram (5)

Şevval orucu hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu şu açıklaması

Şevval orucu hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu şu açıklamayı yapmıştır:

"Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir.

Şevval ayında nâfile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır.

Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir.

Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur."

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu