Doğada dolaşmayı seviyorum. Özellikle bahar aylarında dağlarda, köylerde gezmeyi seviyorum. Ancak bazen öyle manzaralarla karşılaşıyorum ki müthiş canım sıkılıyor ve öfkeleniyorum. Mis gibi ormanlık alanlara, yol kenarlarına atılan çöpler ve molozlar insanı gerçekten delirtecek cinsten. Piknik alanlarına bırakılan çöpler, piknik yapmak için doğaya kaçan ve sonra aynı doğayı çöplük alanına çevirmek, inanılır gibi değil.

Aynı şekilde dere kenarlarına atılan çöpler, ev eşyaları,

Parklarda, banklarda bırakılan çöpler,

Araçtan yola atılan çöpler,

Düzensiz çıkarılan çöpler,

Listeyi uzatabiliriz.

Öncelikle bu bir ahlaksızlıktır. Çevreyi kirletmek o çevrede yaşayan herkesin hakkına girmektir. Sadece insanları değil hayvanları ve bitkileri de etkileyen bir durum bu. Temizliğin imanın parçası olan bir dinin mensupları olarak yaşadığımız çevre bize yakışmıyor.

Japonya’da sokaklarda çöp kovası bile yok. Elinizdeki çöpünüzü evinize ya da otele kadar götürüp orada atabilirsiniz. Avrupa’ya gidenler oranın temizliğine vurgu yaparlar ilk olarak.

Müslüman temiz olur! 

İnegöl maalesef iyi sınav veremiyor.

İşin bir yönü de aptallık.

Geldiği günden beri kafayı temizliğe takmış ve bu konuda birçok farklı çalışma yapan bir belediye başkanımız var. Ama maalesef kirletme hızımız temizleme hızımızdan fazla, yetişemiyor.

Hâlbuki belediye birçok imkân sunuyor vatandaşlara; Molozunuz, atılacak ev eşyanız varsa bir telefonla gelip evinizden alıyorlar. Ya ücretsiz ya da çok cüzi rakamlarla bu tarz çöpünüzden çevreye zarar vermeden kurtulabilirsiniz. İnşaat molozları için yine cüzi imkânlarla dökebileceğiniz sahalar var. 5 çuvala kadar 100 TL 5 çuvaldan sonra çuval başına 10 TL ye evden gelip molozunuzu alıyorlar. Ayrıca 2. el eşya, giysi, bitkisel atık, atık pil, elektronik eşya gibi atıkları bir telefonla gelip evinizden alıyorlar.

Aynı şekilde sanayi atıkları için kendi teslim ederse ton başına 700 TL’ye, belediye gelip alırsa 3 çuvala kadar 350 TL 3 çuvaldan sonrası için de çuval başına 75 TL’ye belediye gelip alıyor.

Bu imkânlar varken bir insan atığını doğaya atıyorsa hem ahlaksız hem de aptaldır. Çünkü küçük bedelle halledeceği çöp için ağır cezalar ödüyor. Bakın 3 ayda kesilen ceza 4,8 milyon TL.

Belediye denetimleri artırdı. Bu konuda belediyeyi sonuna kadar destekliyorum. Dronla, kamera ile denetimler artırılmalı ve cezalar konusunda esnek davranılmamalı. Hatta vatandaş olarak bizler de bu tip davranışları engellemeli, engelleyemiyorsak şikâyet etmeliyiz. O beğendiğimiz Avrupa’da bu tip konular vatandaşın kültürüne, anlayışına bırakılmaz. İstisnasız hepsinde doğayı kirletmenin ağır cezaları var ve cezalar uygulanır. O yüzden Avrupa’da yaşarken yere izmarit atmayan vatandaş Kapıkule’den içeri girince arabadan dışarı pet şişesi atabiliyor. Çünkü herhangi bir bedel ödemeyeceğini biliyor.

Hepimiz temiz bir doğa, temiz bir İnegöl istiyoruz.

Bu konuda herkese görev düşüyor.

Bizlere düşen kirletmemek. Belediyeye düşen kirlettirmemek, denetimleri artırmak, kuralları uygulamak ve uygulattırmak.

Doğayı kirletmek dinen günah, ahlaken ayıp, kanunen suçtur...