Bursa'nın önemli su kaynaklarından Demirtaş Barajı, piknikçilerin bıraktığı atıklarla adeta bir çöplüğe dönüşmüş durumda. 2 bin 160 hektar tarım arazisine hayat veren bu baraj, şimdi atıklar nedeniyle ciddi bir çevre sorunuyla karşı karşıya. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, barajın ve çevresinin korunması gerektiğini vurgulayarak piknikçilere çağrıda bulundu.
“Burası yanımızda getirdiğimiz malzemeler gibi, tek kullanımlık alanlar değildir. Yani yediğimiz, içtiğimiz bardaklarda ve tabaklarda olduğu gibi, tek kullanımlık bir alan değildir. Burası bir doğal alandır. Buranın bir bitki örtüsü var. Eğer biz buralara gelip, piknik yaptıktan sonra kirletip gidiyorsak, hem kendimize olan saygımızı hem çevreye olan saygımızı ve topluma olan saygımızı yitirmiş olduğumuz anlamına gelir. Arabalarınızla geliyorsunuz. Yediklerinizi, içtiklerinizi, atıklarınızı tekrar arabalarınızla birlikte geri götürmenizi, kentte bir çöp kutusuna atmanızı rica ediyoruz. Çünkü sizden sonra buraya başkaları gelecek.”
Demirtaş Barajı, Bursa Ovası'nı sulama amaçlı kurulmuş olup, etrafında yaklaşık 35 bin metrekarelik bir piknik alanı bulunmaktadır. Ancak piknikçiler tarafından bırakılan çöpler, havaların ısınmasıyla birlikte daha da artarak, hem su kuşları ve balıklar üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta hem de bölgede otlayan koyun, keçi gibi hayvanların sağlığını tehdit etmektedir.
Murat Demir, atıkların hayvanlara ciddi zararlar verdiğini belirterek, çevresel duyarlılık çağrısında bulundu: “Burası aynı zamanda bir su havzasıdır. Burada su kuşları var. Su kuşlarının da beslenme alanı burası. Suyun içerisinde kurbağalar ve balıklarımız var. Şimdi buraya biz plastik atıklarımızı attığımız zaman, bu suya gidiyor. Su kuşları burada, onların içindeki, ambalaj atıklarının içerisindeki gıdalara ulaşmak için pet şişeleri ve naylon poşetleri de yemiş oluyor. Kimileri boynuna dolanıyor, ayağına dolanıyor, pençesine dolanıyor, kanadına dolanıyor. Bazen de o atıklardan zehirleniyorlar. Sindirim sistemini bozuyor.”