CHP İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan buğday taban fiyatının çiftçiler için yeterli olmadığını belirterek, fiyatın güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, buğday fiyatlarındaki artışın, çiftçilerin artan maliyetlerini karşılamadığını ifade etti.

Fiyat Artışı Yeterli Değil

Şahin, geçtiğimiz günlerde açıklanan buğday alım taban fiyatının 9 bin 250 TL olarak belirlendiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Geçen sene bu buğdayın alım fiyatı 8 bin 250 TL olarak açıklandı. Ancak geçen sene ekmek 5 TL idi, şu an 10 TL’ye satılıyor. Mazot 22 TL idi, şu an 42 TL oldu. Fakat buğday fiyatı sadece 8 bin 250 TL’den 9 bin 250 TL’ye çıkartıldı. Tüm girdiler en az yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artarken, buğdaya verilen zam %10 civarında kaldı."

Çiftçiler İçin Kazanç Sağlanamıyor

Şahin, taban fiyat olarak belirlenen 9 bin 250 TL'nin en iyi kalite buğday için geçerli olduğunu ve daha düşük kalorili buğdayın daha ucuza yemlik olarak alındığını belirtti:

"Hükümet çiftçimizi desteklemiyor, çiftçimize 'başınızın çaresine bakın' diyor. Çiftçimize üretmeyin diyor. Çiftçi bu fiyatlarla kesinlikle kar edemiyor. Taban fiyat en az 13 bin TL olarak açıklanmalı, bu fiyatın güncellenmesi lazım."

Artan Maliyetler, Yetersiz Destek

Şahin, çiftçinin karşı karşıya olduğu zorlukları şu şekilde dile getirdi:

"Mazot fiyatları, gübre maliyetleri, tohum ve diğer tarım girdileri ciddi şekilde arttı. Buna rağmen buğday taban fiyatındaki artış çiftçinin maliyetlerini karşılamaktan çok uzak. Bu durum, çiftçimizin üretim yapmasını zorlaştırıyor ve sürdürülebilirliğini tehdit ediyor."

Yetkililere Çağrı: Çiftçilere Destek Verilmeli

Son olarak Şahin, yetkililere çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Çiftçimizin emeği ve alın teri karşılıksız kalmamalı. Taban fiyatın acilen güncellenmesi gerekiyor. Çiftçimizi desteklemezsek, ülkemizin gıda güvenliği de tehlikeye girer. Buradan yetkililere duyuruyoruz, çiftçimize sahip çıkın."

Kaynak: HABER MERKEZİ