World Health Organization (WHO) verilerine göre Türkiye’de 6-9 yaş arası çocukların yüzde 24,8’i obez. İstanbul’da spor okullarındaki çocukların yüzde 40’ı ise aşırı kilolu veya obez kategorisinde yer alıyor.

Uzmanlar, çocukların 14 yaşına kadar yüzde 70 oranında sporu bırakmasının, aile baskısı ve yanlış spor yönlendirmeleri ile ilişkili olduğunu belirtiyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Soyal ve Diyetisyen Dr. Hande Nur Onur Öztürk, obeziteyle mücadelede sporun ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Genc Gazete Okula Ilk Kez Başlayan Çocuklar Ilkokul Ogrenci (3)

Spor kültürü yeterince gelişmedi

Doç. Dr. Mehmet Soyal, Türkiye'deki spor kültürünün hala yeterince gelişmediğini belirtti. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de erkek çocuklar günde ortalama 38 dakika egzersiz yaparken, kız çocuklarında bu süre sadece 12 dakika. Soyal, 3 yaşından itibaren temel hareket eğitimi verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu yaşlarda çocukların spora yönlendirilmesi kritik. Ancak, ailelerin yanlış beklentileri çocukların sporu bırakmasına neden oluyor" dedi.

Genc Gazete Çocuklar Büyüdükçe Sporu Bırakıyor, Obezite Tehlikesi (2)

Aile baskısı çocukları spordan uzaklaştırıyor

Çocukların 14 yaşına kadar sporu bırakmalarının başlıca nedenlerinden biri aile baskısı. Doç. Dr. Soyal, ailelerin sportif başarı beklentilerinin çocuklar üzerinde baskı yarattığını ve bu durumun çocukların spordan soğumasına neden olduğunu belirtti. “Ailelerin, çocuklardan hem akademik başarı hem de spor alanında yüksek performans beklemesi, çocukları mental olarak yıpratıyor” dedi.

Genc Gazete Okula Ilk Kez Başlayan Çocuklar Ilkokul Ogrenci (13)

Egzersiz akademik başarıyı olumsuz etkilemiyor

Doç. Dr. Soyal, egzersiz ve sporun akademik başarıyı olumsuz etkilemediğini vurguladı. "Egzersiz yaptırdığımızda çocuklar sadece fizyolojik ve psikolojik açıdan değil, akademik anlamda da daha başarılı olabiliyor. Pratik düşünme yetenekleri gelişiyor" diye ekledi.

“Ailelerin yanlış yönlendirmeleri çocukları spordan soğutuyor. Spor akademik başarıyı olumsuz etkilemez, aksine katkı sağlar.”

Genc Gazete Çocuklar Büyüdükçe Sporu Bırakıyor, Obezite Tehlikesi (3)

Sağlıksız beslenme obeziteyi artırıyor

Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Hande Nur Onur Öztürk ise obezitenin nedenlerinden birinin çocukların hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme olduğunu belirtti. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde trafik ve hareketsizlik sorununun obeziteyi artırdığını ifade eden Öztürk, okul kantinlerindeki fiyat politikasının da sağlıklı beslenmeye yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. "Kantinlerde meyve ve sebze fiyatlarının düşürülmesi, çocukların bu yiyeceklere daha kolay erişimini sağlayabilir" dedi.

 Çocuklar Neden Dinozorlara Bayılıyor İşte Miniklerin Dinozor Sevdasının Sırrı! (3)

Beslenme modeli değişmeli

Öztürk, çocukların günlük beslenme alışkanlıklarında dört yapraklı yonca modeli dediği beslenme şekline vurgu yaptı. Bu modelde her gün süt, et, tam tahıl ve sebze-meyve grubunun dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtti. Sağlıklı beslenme ile obezitenin önlenebileceğini dile getirdi.

Süt Gerçekten Büyüme İçin Vazgeçilmez Mi, Yoksa Fazlası Zarar Mı Çocuklarda Süt Tüketimi Nasıl Olmalı (6)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: İHA