İnanç

Dua ve Zikir sessiz mi, sesli mi yapılmalı?

Dua ve zikirlerin sessiz mi yoksa sesli mi yapılması daha doğru? Sesli zikir mi yoksa sessiz zikir mi daha makbul? İşte cevabı!

Abone Ol

Dua ve Zikirde Ses

Duanın alçak sesle, hüzünlü ve tazarru ile yalvararak  yapılması adaptandır. Kur’ân-ı Kerîm’de “Rabbinize yalvararak ve için için dua edin…” (el-A'râf, 7/55) buyrulmaktadır.

Ancak içtenlikle ve samimi olduğu sürece, sesli olarak da dua edilebilirse de duanın sessiz olması daha uygundur.

Peygamberimizin (s.a.v) Tavsiyeleri

Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yolculuk esnasında sesli olarak tekbir ve tehlil getirmeye başlayan bir grup sahabîye, “Ey insanlar! Kendinize merhamet edin; siz ne duymayana dua ediyorsunuz ne de uzakta olan birisine. Muhakkak siz, işiten, yakın olan bir zata dua ediyorsunuz ki O sizinle beraberdir.” (Müslim, Zikir, 44 [2704]; bkz. Buhârî, Cihâd 132 [2992]; Megâzî 39 [4205]) buyurmuşlardır.

Bu hadis, dua ve zikirlerin sessiz yapılmasının daha doğru olduğunu açıkça göstermektedir. Din İşleri Yüksek Kurulu, zikir ve duanın sessizce yapılmasının sünnet olduğunu vurgulamıştır.

Günümüz Uygulamaları

Günümüzde zikir ve dua yapmasını bilmeyen yeni kimseler cemaate katıldıkları için, zikir ve duanın müezzin tarafından seslice yapılması daha uygun görülmektedir. Ancak, cemaat bu uygulamayı öğrendikten sonra zikir ve dua sessizce yapılmalıdır.

Zikir ve dua, kişinin manevi yolculuğunda önemli bir yer tutar. Sessiz ve içtenlikle yapılan dualar, Allah'a olan yakınlığı ve samimiyeti artırır.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasında da belirtildiği gibi, zikir ve dua yapmanın doğru şekli saadet asrında ve Hulefa-yı Raşidin zamanında olduğu gibi çoğunlukla sessizdir. Ancak öğrenme aşamasındaki cemaatler için sesli yapılabilir.

Sesli okunan zikirler

Ezan ve kamet de  bir zikirdir ve sesli okunmaları sünnettir.

Kuran okumak da büyük bir zikirdir. Kuran'ın sesli cemaate okunması sünnettir.

Akşam, Yatsı ve sabah namazlarının farzında imamın Kuran kıraati sesli olur. Bütün farzlarda imam tekbirleri sesli getirir.

Hac'da Arafat'ta sesli tekbirler getirilir.

Kurban kesilirken sesli tekbir getirilir. 

Kurban günleri teşrik tekbirleri camide sesli getirilir.

Cemaate dua ve zikirler sesli yapılır.

Bunun gibi sesli dua ve zikirlere dair de örnekler çoğaltılabilir. Burdan şu sonucu çıkarabiliriz. Kişinin tek başına dua ve zikrini sessizce yapması sünnete daha uygundur.

Ancak topluluk ve cemaat halinde dua ve zikrin sesli olması da sünnete uygundur.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!