Kur'an-ı Kerim, İslam'ın kutsal kitabıdır. Kuran-ı Kerim sıradan bir kitap olmadığı gibi onun dinlenmesi de sıradan bir şey değildir. Kur'an-ı Kerim, Müslümanlar için hayatın her alanında yol gösterici bir öneme sahiptir. O bir ezgi veya ilahi değildir. Okunmak, anlaşılmak ve yaşanmak için gelmiştir.

Peki Kur'an'ı sadece okumak yeterli mi? Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda önemli bir açıklama yaptı. Kur'an-ı Kerim'i okumak ibadet, onu dinlemek de ibadettir. 

Kuran

Kur'an-ı Kerim'i Dinlemenin Dini Hükmü

Kur'an Dinlemek: Farz-ı Kifâye mi?

Kur’an-ı Kerim’i okumak ibadet olduğu kadar, onu dinlemek de farz-ı kifâye olarak nitelenen bir ibadettir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 268). Kuran-ı Kerim'i dinlemenin Farz-ı kifâye olduğunu söyleyenlere göre, Kur’ân okunan yerde onu dinleyen birileri varsa diğerlerinden sorumluluk düşer.
Hanefi mezhebindeki diğer görüşe göre Kuran-ı Kerim okunurken dinlemek farz-ı ayndır. Yani Kur’ân okunduğu zaman orada bulunan her Müslümanın onu dinlemesi gerekir. Kuran okunmasına rağmen bilerek, kasten dinlemeyen, konuşmaya, gürültü yapmaya devam eden günaha girer.  Ancak Kur’ân okunurken, bir mazeret sebebiyle onu dinleyemeyenler sorumlu olmazlar.

close-up-islamic-new-year-with-quran-book

Düğünde, arabada, TV'de, Radyoda, Törende vb ortamlarda Kur’an-ı Kerim okunurken kimse dinlemezse orada bulunan herkes günaha girer.

Şu kadar var ki, dinlemek için ortamın müsait olmadığı durumlarda, açıktan Kuran-ı Kerim'in okunması uygun olmaz.

Özellikle, çarşı ve iş yeri gibi mekânlarda insanlar kendi işleriyle uğraşırken birileri onların yanında Kur’ân okuyorsa, dinlemeyenlerin değil, okuyanın günahkâr olacağı ifade edilmiştir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/546)

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun belirttiğine göre, Kur'an-ı Kerim'i dinlemek, sadece kişisel bir ibadet değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk da taşıyor. 

CAMİ-1

Kur'an Tilaveti ve Dinleyicinin Sorumluluğu

Zira bir âyet-i kerimede, “Kur’an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin.” (A’râf, 7/204) buyrularak tilavet olunan Kur’an-ı Kerim’in dinlenmesi emredilmektedir.

Kur'an tilaveti sırasında dinleyicilerin göstermesi gereken saygı ve dikkat, Kur'an-ı Kerim'in önemini daha da artırıyor. Bu, Kur'an dinlemenin sadece bir ibadet olmadığını, aynı zamanda dinleyicilere ahlaki ve manevi bir sorumluluk yüklediğini gösteriyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu açıklamaları, Kur'an-ı Kerim'in Müslümanlar için sadece okunması gereken bir metin olmadığını, aynı zamanda dinlenmesi ve üzerine düşünülmesi gereken bir rehber olduğunu vurguluyor. Bu açıklamalar, Kur'an-ı Kerim'in toplumsal ve bireysel hayatta nasıl bir yer tuttuğunu da gözler önüne seriyor.

cami (2)-1

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR