En düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltilirken, yurt dışı çıkış harcı 50 liradan 500 liraya çıkarıldı.
En Düşük Emekli Maaşı 12 Bin 500 Liraya Yükseliyor
Yeni kanun teklifi ile en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya çıkarılıyor. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı bu şekilde artırılacak.
Vergi Kontrolleri ve İzaha Davet Müessesi
AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan yasa teklifi ile mükellefler üzerinde yapılacak kontroller sonucunda tespit edilen günlük kazanç tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık kazanç tutarları tespit edilecek. Bu şekilde tespit edilen kazanç tutarları ile mükelleflerin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve farkın yüzde 20'den fazla olması durumunda mükellefler,
"Vergi Usul Kanunu'nda yer alan izaha davet müessesi kapsamında izaha çağrılacak."
Teminat Tatbiki ve Süre Uzatımı
Teminat tatbiki kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı, 10 milyon liradan fazla olmamak üzere, sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde 10'u tutarında olarak belirlendi. İstenen teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Artıyor
Düzenlemeyle birlikte yurt dışına çıkış harcının tutarı 10 kat artırılarak 50 liradan 500 liraya çıkarılacak. 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeyle Cumhurbaşkanına bu tutarı 3 kat arttırma yetkisi verilecek.
Kredi Kartı ve Ödeme Sistemlerinde Düzenleme
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç olmak üzere kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod ve elektronik cüzdan gibi ödeme araçları kullanılarak gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapan mükellefler ve bu sistemleri kullandıranlar için belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.
Kurumlar Vergisi Kanunu'nda Değişiklikler
Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilerek kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri vergi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olmayacak. Ayrıca, yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi kapsamında, pekiştirilmiş hasılatı 750 milyonu geçen çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şubeleri, iştirakleri ve iş yerleri asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacak.
Yap-İşlet-Devret Projelerine Yönelik Vergi Düzenlemeleri
Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde yürütülen projelerde faaliyette bulunan kurumların kazançları üzerinden yüzde 30 oranında kurumlar vergisi hesaplanacak. Bu düzenleme ile vergi güvenlik müessesesi oluşturularak grup içi finansman işlemlerinde borç alan bağlı işletmelerin vergi yükü belirlenerek düzenlemeler yapılacak.
Tüm Türkiye'den haberdar olmak için BURAYA TIKLAYIN!