EN UYGUN TATİL YERLERİ?

erdek

1-Erdek, Balıkesir

Daha Bodrum, Alaçatı, Çeşme gibi tatil destinasyonları bugünkü popülerliğini kazanmamışken Erdek, Türkiye’nin ilk tatil beldelerinden biriydi. Balıkesir’in bir ilçesi olan Erdek, özellikle İstanbul, Bursa gibi birçok şehre çok yakın olduğu için çok sık tercih ediliyor

sıpğacık

2-Sığacık, İzmir

İzmir ve tatil kelimeleri yan yana gelince insanın aklına Çeşme ve Alaçatı geliyor. Evet Çeşme ve Alaçatı’nın atmosferi bir başka ama son yıllarda çok popüler hale geldiği için hem çok kalabalık hem de biraz pahalı oluyor. Bu noktada imdadımıza Türkiye’nin sakin şehir unvanına sahip ilk beldesi Seferihisar’ın şirin mahallesi Sığacık yetişiyor. Özellikle kalabalık şehirlerden ve tatil beldelerinden sıkıldıysan ve kendine huzurlu bir kaçamak arıyorsan Sığacık’a mutlaka gitmelisin.

gökçeada

3-Gökçeada, Çanakkale

Ada tatili deyince direkt Yunan Adaları’nı düşünüyorsun değil mi? Tabii her zaman Yunan Adaları’na gidebilecek kadar tatil bütçesi ayıramayabilirsin. Tamam sana formülü söylüyorum: Gökçeada. Hem Gökçeada’da yapacağın tatil uygun fiyatlı olacağından bir sonraki yılın tatili için bütçe bile artırabilirsin. Gökçeada’da tatil ucuz olduğu kadar huzurlu ve keyifli de aynı zamanda. Özellikle adanın meşhur Rum köyleri dolaşırken bu adanın keyfini tam anlamıyla çıkarabilirsin. Rum yemeklerinin de tadına bakmayı unutma. Bu yemekler diyeti falan unutturuyor. Zaten tatilde kimin diyete ihtiyacı var ki. 

ayvalık

4-Ayvalık, Balıkesir

Kuzey Ege’nin en huzurlu tatil destinasyonlarından Ayvalık’ta tatil anlayışın tamamen değişebilir. Zeytin kokan sokaklarının hepsi masmavi denizle buluşuyor Ayvalık’ta. Tam da böyle bir sokağın ortasında durup kendine bir ev seçip orada yaşadığını hayal ediyorsun bir süre. Hele bir de günbatımını izlerken kendini tamamen başka bir diyarda hissediyorsun. Ayvalık’ta gezebileceğin birçok nokta var ama denize girmek istiyorsan Sarımsaklı, Altıova ve Armutçuk plajlarını mutlaka denemelisin.

didim

5-Didim, Aydın

 Aydın’ın en sevilen tatil destinasyonlarından biri olan Didim’in denizi çok güzel ve aynı zamanda temiz. Upuzun plajlar ve berrak deniziyle özellikle İngiliz turistlerin de gözdesi. Tabii tüm bu güzellikler yanında biraz kalabalık da getiriyor. Özellikle yaz aylarında Didim’in meşhur Altınkum Plajı biraz kalabalık olabiliyor ama Didim’de deniz sezonu ilkbahar ve sonbahar aylarında da açık oluyor. Bu nedenle bence yazın ilk tatilini ya da son tatilini Didim’de yapmayı tercih etmelisin.

amasra

6-Amasra, Bartın

 Rotamızı biraz da Karadeniz’e çevirelim. Karadeniz bölgesinin en güzel tatil beldelerinden biri olan Amasra’da günlük hayatın karmaşasından uzaklaşıp sakin ve ucuz bir tatil yapabilirsin. Küçük bir belde olduğu için el değmemiş bir güzelliğe sahip ama küçük olması, sıkıcı olabileceğini düşündürtmesin. Amasra’da akşamları, popüler tatil beldelerindeki kadar eğlenebilirsin, hem de çok fazla para ödemezsin. Ne tarz bir eğlence ararsan Amasra’da mevcut. Amasra’ya gitmek için havanın en temiz olduğu ilkbahar aylarını tercih edebilirsin ama bu dönem denize girmek için pek uygun olmayabilir. Bu nedenle Amasra gezini haziran ayına denk getirmen en iyi tercih olur.

akçakocaa

7-Akçakoca, Düzce 

Karadeniz’de gidebileceğin bir diğer ucuz tatil beldesi ise Akçakoca. Vadileri, dereleri, şelaleleri ve fındık bahçeleriyle yemyeşil bir yer

burası. Yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda bir kumsalı olan Akçakoca’nın denizi tertemiz ve kumları incecik. Bakir bir güzelliği sahip yani anlayacağın. Durum böyle olunca da burada denize girmek ve tatil yapmak aşırı derecede keyifli oluyor.

erdemli

8-Erdemli, Mersin

 Ülkemizin güneyinde tatil yapabileceğin tek yer Antalya değil. Mersin’de de Akdeniz’e karşı gayet keyifli bir tatil yapabilirsin. Hem de Antalya’da yapacağın tatilden daha ucuza ve daha uzun süreli bir tatil olmuş olur. Erdemli’de denize girmenin yanında gezilecek de birçok yer var. Erdemli kıyılarından balıkçı motorlarıyla Kızkalesi’ne gidebilirsin mesela. Kale’nin önünde Mavi Bayrak Ödülü almış plajda mutlaka denize girmeniz önerilir.

safranbolu

9-Safranbolu, Karabük

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Safranbolu adeta bir açık hava müzesi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Safranbolu, işlek kervan yollarının üzerinde de bulunduğu için tarih boyunca önemli bir nokta olmuş. Sokaklarında bulunan her bir Osmanlı evinin tarihi dokusu apayrı güzel olan Safranbolu, uygun fiyatlı bir hafta sonu tatili için ideal.

 güzelçamlı
10-Güzelçamlı, Aydın

Bunca zaman Kuşadası’nın yanı başında saklı kalmış Güzelçamlı’yı hiç duymadıysan bugün tam zamanı. Güzelçamlı’nın en bilindik ve popüler yeri, Dilek Yarımadası Milli Parkı. Zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle bilinen bu parkta doğal güzelliklerine hayran bırakan koylar da var. Bu koyların denizi o kadar temiz ve berrak ki saatlerce yüzebilirsin. Ayrıca parkta bulunan Zeus Mağarası’na uğrayabilirsin. Bu mağarayla ilgili ilginç bir gelenek de var. Parkın adı “Dilek Yarımadası Milli Parkı” olduğu için mağaranın girişindeki bölüme bez bağlayıp dilek diliyorlar. Sen de böyle yapmak istersen yanına bağlayabileceğin bir bez parçası almayı unutma.