İnanç

Evde bulunan resim ve heykeller namaz kılmaya engel midir?

"Evde resim bulunan yerde namaz kılınır mı?" sorusu, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan konulardan biri. İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun cevabı!

Abone Ol

Evde bulunan resim ve heykeller namaz kılmaya engel midir?

İslam'da namaz kılarken evde bulunan resimlerin etkisi ve resimlerin konumunun dini vecibelere uygun olup olmadığı, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamaları doğrultusunda netlik kazandı. İşte o açıklama!

İslam dini kültür ve sanata karşı olmadığı gibi resim ve mimari sanatına da karşı değildir. Ancak İslam dini resim ve heykelciliğin putlaştırılmasına karşıdır. Peki Resim bulunan evde Namaz Kılmak sakıncalı mı?

Hz. Peygamber'in (s.a.s.) "Rahmet Melekleri, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler." anlamındaki hadisi, hadis kitaplarında yer almakta olup, evde bulunan insan ve hayvan içerikli resimlerin ve heykellerin dini açıdan uygunluğu tartışmalara sebep olmuştur.
Bazı alimlere göre bu hadis, tapınma amacıyla yapılan resimleri ve heykelleri kapsıyor.
Alimlerin çoğunluğu, putlaştırma, tapınma veya aşırı saygı amacı taşıyan resimlerin evlerde bulundurulmasının bu uyarının asıl muhatabı olduğunu belirtmektedir.

 

Evdeki heykel ve insan resimlerinin durumu

Hadislerden yola çıkan bazı alimler, putlaştırılmayan, dini sembolizm içermeyen, tapınma amacı taşımayan ve genel ahlaka aykırı olmayan resimlerin evde bulundurulabileceğini ifade etmiştir.

Böyle resimlerin, dinin ilke ve amaçları ile genel ahlak kurallarına aykırı olmaması şartıyla, evde bulundurulması ve bu evlerde namaz kılınmasının bir sakınca yaratmayacağı görüşündedir.

Namaz kılarken resimlerin görüş alanında olması mekruh görülmüştür

Namaz kılarken dikkat dağılmaması ve huşu içinde namaz kılınabilmesi için resimlerin namaz kılanın görüş açısına girmemesi önerilmektedir.

Resimlerin, namaz kılanın dikkatini dağıtarak ibadet yoğunluğunu azaltabileceği gerekçesiyle, Fetavay-ı Hindiyye gibi dini kaynaklarda mekruh olarak belirtilmiştir.

Halı ve Sergiler üzerindeki Resimlerin durumu

Namaz kılınacak alanlarda resim bulunan halı veya sergiler varsa, resimlerin belirgin olup olmamasına dikkat edilmesi önerilmektedir.

Eğer resimler çok belirgin değilse bu halılar üzerinde namaz kılmak sakıncalı sayılmaz; ancak belirgin resimlerin üzerine doğrudan secde edilmesi mekruh kabul edilmiştir.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Açıklaması

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 09.08.2019 tarihli açıklamasına göre,

1-Tapınmak veya tazim göstermek amacıyla evlerde bulundurulan fotoğraf, resim ve heykeller haramdır.

2- Bazı âlimler, tapınma ve tazim amacı güdülmeyen ve umumi adaba aykırı olmayan canlı varlıkların resimlerinin yapımını da caiz görmüşlerdir. 

3-  Dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur.

4-Resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür.

5- Resimler halıda veya sergide yer alıyorsa çok belirgin olmamaları halinde bu halı ve sergiler üzerinde namaz kılınabilir.

 6-Resimler halıda veya sergide belirgin bir halde ise namaz kılarken doğrudan bu resimler üzerine secde edilmesi mekruh görülmüştür.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!