İnanç

Evlatlık olarak verilen kişinin öz babasının mirasında hakkı var mıdır?

Evlatlık olarak başkasına verilen kişi, öz babasından miras alabilir mi? Dinimize göre evlatlığın miras ilişkisi nedir? İşte İslam Miras Hukuku!

Abone Ol

Evlatlık edinilen bir kişinin öz ailesinden ve evlat edinen ailesinden miras alıp alamayacağına dair merak edilenler haberimizde.

Evlatlık müessesesi, İslam hukukunda kaldırılmıştır. İslam Hukukunda, bir çocuğun, öz babasının nesebinden çıkarılarak başkasının soyuna kaydedilmesi kabul edilmemiştir. İslam, sahipsiz çocuklara ve yetimlere sahip çıkılmasını emreder ancak sahip çıkılan çocuk, soyundan ve nesebinden koparılıp geçmişi yok edilemez.

Peki, evlatlık olarak başkasına verilen bir kişinin öz babasından miras hakkı var mıdır?

Evlatlık müessesesinde mirasçılık ilişkisi nasıl olur?

İslam dininde, nesebin korunması esas olduğundan, bir kimse başkasının nesebine kaydedilip kendi nesebinden çıkarılamaz. Bu bağlamda, evlatlık olarak alınan çocuk ile evlat edinen arasında tek veya çift taraflı mirasçılık ilişkisi kurulmaz.

Ancak, evlat edinenler hayattayken, diledikleri kadar malı evlatlık olarak büyüttükleri çocuğa hibe edebilir veya mallarının üçte birini vasiyet yoluyla bırakabilirler.

Öz babadan miras hakkı korunur

Dinimize göre, bir kimse evlatlık olarak başkasının nesebine kaydedilse dahi, öz anne babasının nesebinden çıkmaz. Bu durum, kişinin gerçek anne babasından mirasçı olmasını sağlar. Yani, öz anne babasından gelen miras hakkı korunmuş olur. Evlatlık müessesesi, öz babadan gelen bu doğal hakkı ortadan kaldırmaz.

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda, 12.07.2017 tarihli kararında şu açıklamayı yapmıştır: "  Dinimizde, başkasının nesebine kaydedilip aslî nesebinin zayi edildiği ve bu bağlamda birtakım hukukî sonuçlar doğuran evlatlık müessesesi kabul edilmemiştir (el-Ahzâb, 33/4-5; Buhârî, Megâzî, 57 ). Bununla beraber kimsesiz çocukların evlatlık adı altında ve hiçbir hukukî sonuç doğurmaksızın hayırsever kimseler tarafından bakılıp büyütülmesi de mümkündür. Evlat edinenle evlatlık arasında tek veya çift taraflı bir mirasçılık ilişkisi yoktur. Aralarında mirasçılık söz konusu olmadığından, evlat edinenler hayatta iken diledikleri kadar malı evlatlık olarak büyütülen çocuğa hibe edebilecekleri gibi mallarının üçte birini vasiyet yoluyla da bırakabilirler. Başkası tarafından evlat edinilen kişi, gerçek babasının nesebinden çıkmış olmadığından ona mirasçı olur.  (Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017)

Kimsesiz çocuklara yardım mümkündür

İslam, kimsesiz çocuklara yardım edilmesine ve bakılmasına büyük önem vermektedir. Evlatlık olarak adlandırılan bu yardımlaşma sürecinde, çocuklarla ilgilenen kişilerin onlara mal bırakmaları veya hayattayken onlara mal hibe etmeleri mümkündür.

Ancak bu yardım hukuki bir mirasçılık ilişkisi doğurmaz, yalnızca hayırsever bir davranış olarak değerlendirilir.

Mirasçılık, hukuki çerçeve içinde şekillenir

İslam'da miras hukuku, kişilerin nesebi üzerine kurulmuştur. Evlatlık olarak alınan çocuklar ile evlat edinenler arasında miras ilişkisi olmadığı gibi, miras hukuku da kişinin kendi ailesi üzerinden şekillenir.

Bu nedenle, mirasçılık hakları, gerçek nesebine göre belirlenir ve öz anne babasından gelen miras hakkı korunur.

Hukuki Açıdan Evlatlık ve Miras

Türk Medeni Kanunu, evlatlık edinme ve miras hakkı konusunda detaylı düzenlemeler içerir. Kanuna göre, evlatlık edinilen kişi, evlat edinen kişiye kan hısımları gibi mirasçı olur.

Yani evlatlık, evlat edinenin ölümü halinde miras payı alır. Ancak evlat edinen kişi, evlatlık edinilen kişiye mirasçı olamaz. 

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!