İnanç

Fiili dua nedir, Fiili dua nasıl yapılır, Sadece sözle dua etmek yeterli midir?

Allah’ın koyduğu sebepler ve kanunlarla şekillenen olaylarda, insanın isteklerine ulaşabilmesi için fiilî dua nasıl yapılmalıdır,sadece sözlü dua yeterli midir?

Abone Ol

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamaları ışığında, fiilî duanın tanımına bakıyoruz.

Dua ve eylem arasında derin bir bağ vardır

Fiilî dua, bireylerin isteklerini gerçekleştirmek için gerekli sebepleri yerine getirme sürecidir. Bu, sadece manevi bir dilekten öte, eyleme dökülmüş bir niyet olarak kabul edilir.

Örneğin, bir öğrenci sınavda başarılı olmak istiyorsa, çalışmak gibi somut adımları atması gerekmektedir. Çocuk sahibi olmak isteyen de öncelikle evlenip üzerine düşeni yerine getirmelidir.

Bu süreç, Kur'an-ı Kerim'in en-Necm suresinde belirtilen “İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır” ayeti ile vurgulanır. (Necm, 53/39)

Sen önce çalış, üzerine düşeni yap, sonra Allah'tan güzel sonuç bekle. Bu yüzden büyükler bir iş yaparken: " Sefer bizden Zafer Allah'tandır. Çalışmak bizden başarı Allah'tandır" derler.

Bu hem duanın özüdür hem de tevekküldür.

Fiilî Duada Uygulamalı Örnekler

Gerçek hayattan bir örnek vermek gerekirse, hasta isen doktora gitmelisin, ilaç kullanmalısın. Sonra da dua edip Allah'tan şifa dilemelisin.

Sevdiğimiz bir hayvanın hasta olduğunu düşünelim. Hasta bir hayvan için dua edilirken, aynı zamanda ona uygun tedavi uygulamak fiilî duanın bir gereğidir. İşte “Duana biraz da katran ilacı ekle” şeklindeki halk deyişi de bu anlayışla söylenmiştir.

Duanın Önemi

“İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır.”
Dua etmek de insanın yapacağı en önemli çalışmalardandır. Ancak sadece sözle dua etmek yeterli olmaz.
İnsan dua etmekle birlikte üzerine düşen çalışmaları yerine getirmelidir. İşte çalışma ve emek sonucu yapılan duaya Fiili dua denir.

Kalk üzerine düşeni yap!

Dua, bir bireyin niyet ve arzularını ifade etmesinin yanı sıra, bu niyetlere ulaşmak için gerekli çabayı göstermesini de gerektirir.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun belirttiği gibi, fiilî dua hem manevi hem de fiziksel bir aktivitedir. Yapılan dualar, bireylerin hayatlarını iyileştirme niyetleriyle uyumlu eylemlerle desteklendiğinde, bu duaların gücü artar.

Sadece duada değil, hayatın her alanında, niyet ve eylemin uyum içinde olduğu durumlarda insan gerçekten başarıya ulaşabilir.

Allah duaları kabul edendir

Sonuç olarak şunu da söyleyelim: duanın muhatabı Allah'tır. Allah dilerse fiili olmayan, sadece sözle  ama gönülden yapılan duayı da kabul etme kudretine sahiptir.

Allah sözle yaptığın samimi duanı kabul eder, sebepleri yaratır ve seni de o konuda çalışmaya sevk eder.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!