Proje, Gemlik ve çevresinde depreme karşı daha bilinçli ve güvenli bir yaşam alanı oluşturmayı hedefliyor. Yapılacak çalışmalar arasında; zemin sınıfının belirlenmesi, sıvılaşma riski olan bölgelerin tespiti, yumuşak zeminlerin ve heyelan riski taşıyan bölgelerin analiz edilmesi yer alıyor. Ayrıca, AFAD verileriyle kıyaslanarak deprem simülasyonları yapılacak ve alınması gereken önlemler için bir yol haritası oluşturulacak. Bu harita, kentsel dönüşüm ve yerinde güçlendirme gibi adımları içerecek.
Bursa Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eyübhan Avcı, deprem riski ile ilgili yapılan çalışmaları aktardı. Gemlik’te özellikle mikro bölgeleme haritalarının hazır olduğunu belirten Avcı, sıvılaşma riski ve yumuşak zemin özelliklerinin tespit edilerek deprem anında müdahale edilmesi gereken alanların belirleneceğini ifade etti. Bu veriler, kentsel dönüşüm sürecinin yönlendirilmesinde de kullanılacak.
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, şehri yeniden inşa etmek için bilimsel verilere dayalı bir yol haritası oluşturduklarını vurguladı. Başkan Deviren, “Gemlik’i bilimsel veriler ışığında, halkımızla birlikte depreme dayanıklı hale getireceğiz” dedi. Ayrıca, Gemlik’teki mevcut yapıların %48'inin ruhsatsız olduğunu belirterek kaçak yapılaşmaya karşı sert önlemler alacaklarını da söyledi.