İnsanlar, hayatlarının son demlerinde sevdiklerine veya hayır yapılmak üzere mal varlıklarını vasiyet etmektedirler. Ancak, vasiyet edilen malın belirlenen amaç dışında kullanılması durumunda ne olacağı, birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda önemli bir fetva yayınlayarak merak edilenleri giderdi.

Genc Gazete Hayır Yapılmak Üzere Vasiyet Edilen Bir Para Mektup Letter (12)

Vasiyetin Dini açıdan önemi

Vasiyet, İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Bir Müslüman, mal varlığını ölümünden sonra nasıl kullanılacağını belirleme hakkına sahiptir.

Bu sayede, hem sevdiklerine bir şeyler bırakabilir hem de dinî açıdan önemli gördüğü konulara katkı sağlayabilir.

Genc Gazete Hayır Yapılmak Üzere Vasiyet Edilen Bir Para Mektup Letter (9)

Vasiyet edilen malın kullanım alanları

İbadetlerle ilgili vasiyetler; genellikle hac, oruç fidyesi, zekât, sadaka-i fıtır, keffâret gibi Allah’a ait borçlar için yapılmaktadır.

Bu tür vasiyetlerde, mirasçılar vasiyetin şartlarına uymak zorundadır. Yani, vasiyet edilen malı belirtilen amaç dışında başka bir yere harcayamazlar.

“Hac, oruç fidyesi, zekât, sadaka-i fıtır, keffâret gibi Allah’a ait borçlar hakkında yapılan vasiyetlerin vârisler tarafından yerine getirilmesi gerekir. Bu amaçla bırakılmış mal başka bir yere harcanamaz.”

Genc Gazete Hayır Yapılmak Üzere Vasiyet Edilen Bir Para Mektup Letter (7)

Vasiyetin geçerliliği

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvasına göre, vasiyetin geçerli olabilmesi için meşru bir amaca yönelik olması gerekmektedir. Meşru olmayan amaçlar için yapılan vasiyetler geçersiz sayılır.

“Vasiyet, dinen meşrû olmayan şeyler için yapılmışsa bu vasiyet geçerli olmaz.Gayri meşrû işler için vasiyet edilmiş mallar diğer mallarla birlikte mirasçılara dağıtılır veya mirasçılar isterlerse, bu malı hayır yollarına sarf ederler.”

Genc Gazete Hayır Yapılmak Üzere Vasiyet Edilen Bir Para Mektup Letter (6)

Vasiyet edilen malın kullanılamaması durumu

Eğer vasiyet edilen malı belirlenen yere harcamak mümkün olmazsa, bu durumda malın en uygun yere sarf edilmesi gerekmektedir.

“Muayyen bir hayır için vasiyet edilen mal, vasiyet edilen yere harcanmalıdır. Ancak malı belirlenen yere harcamak mümkün olmazsa söz konusu mal vasiyete en uygun yere sarf edilir.”

Genc Gazete Hayır Yapılmak Üzere Vasiyet Edilen Bir Para Mektup Letter (3)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Genc Gazete Hayır Yapılmak Üzere Vasiyet Edilen Bir Para Mektup Letter (2)

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr