CELAL CAN KARANIN KÖŞE YAZISI
Dahilde işleme rejiminin uygulanmasıyla ithal girdi kullanan üretici ve ihracatçı firmalar girdi maliyetlerinde çok yüksek oranda tasarruf yapabilmektedir. Bu maliyet düşürücü politikalarla Uluslararası pazarlarda firmalar rekabette bir adım öne geçebilmekte ve işletmeye ciddi anlamda fayda sağlamaktadır. Öyle ki; Gümrük vergi oranlarının çok yüksek olduğu tekstil ürünlerinde bu fayda maksimum düzeye çıkmaktadır.
Bir örnek vermek gerekirse; Çin Halk Cumhuriyeti’nden kumaş cinsi bir tekstil ürününü ham madde olarak ithal etmek isteyen bir ithalatçı, ürünün satın alma bedeli için ödemiş olduğu yaklaşık 100.000 USD den ayrı olarak, 10.000 USD Gümrük vergisi, 13.000 USD KDV ve 24.000 USD İlave Gümrük Vergisi ödemek durumunda kalacaktır. Yani almış olduğu ürün fiyatının üzerine %50 gibi çok yüksek bir gider yüklenecektir. Eğer bu ithalatçı bu ürünü ham madde olarak kullanmak üzere ithal ediyor ve bu ham maddeden ürettiği ürünleri ihraç ediyorsa ya da ettiriyorsa Dahilde İşleme Rejiminden faydalanması işletmeye çok ciddi fayda sağlayacaktır. Bu durumda Dahilde İşleme Rejimi kullanılmasıyla %50 ilave gidere karşılık gelen yaklaşık 47.000 USD vergi yükü ortadan kalkacak ve işletme sadece bir parti yükü 47.000 USD daha düşük fiyata mal edecektir. Bu döngüyü bir sene içerisinde defalarca tekrarlaması işletmenin yıllık bazda çok yüksek oranda bir maliyet avantajı elde etmesini sağlayacaktır. Bu oranda bir tasarruf yapmakta kuşkusuz her işletme için istenen bir sonuç olduğundan, Dahilde İşleme Rejimi cazibesini her daim korumaya devam edecektir.
Söz konusu bu durum sadece tekstil sektörüyle sınırlı kalmayıp, her ürün grubu için kiminde daha az kiminde daha çok olmak üzere geçerlidir. Toplamda elde edilecek tasarrufun hesaplanabilmesi için işletme özelinde çalışma yapılması ve her işletmeye özel bir proje