Osmanlı'nın Bilge Şeyhülislamı: Ebussuud Efendi

Ebussuud Efendi, 30 Aralık 1491'de Çorum-İskilip'te doğdu. Tam adı Mehmed Ebussuud El-İmadi olan bu değerli alim, "Hoca Çelebi" olarak da bilinir.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (12)

Mutasavvıf Muhyiddin Mehmed'in oğlu ve anne tarafından Ali Kuşçu'nun torunu olan Ebussuud Efendi, ilmini öncelikle babasından, ardından Müeyyedzade Abdurrahman Efendi ve Karamanlı Seyyid Süleyman'dan aldı.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (11)

1516'da İnegöl İshakpaşa Medresesi'ne müderris olarak atanan Ebussuud Efendi, 1520'de bu görevden ayrıldı. Ardından Davud Paşa, Mahmud Paşa ve Gebze'de müderrislik yaptı. 1528'de İstanbul sahn-ı seman medreselerine atandı.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (10)

Kadı ve Kazaskerlik Yılları

1533'te Bursa ve ardından İstanbul Kadılığına getirilen Ebussuud Efendi, 1537'de Rumeli Kazaskeri oldu. 1545'te ise Şeyhülislamlığa yükseldi ve bu görevde hayatının sonuna kadar kaldı.

Genc Gazete Inegol Ishakpasa Medresesi Müderris Ebu’l Leys Ali (20)

Kanuni Sultan Süleyman ve II. Selim dönemlerinde önemli roller üstlendi. Kara Boğdan, Estergon ve Budin seferlerinde padişahın yanında yer aldı ve Budin'in alınmasından sonra burada ilk cuma namazını kıldırdı.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (1)

Şeyhülislamlık ve Etkileri

Kıbrıs'ın fethi gibi olaylarda önemli rol oynayan Ebussuud Efendi, Osmanlı toprakları ve tüm İslam coğrafyasında büyük bir itibar kazandı.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (5)

Kanunnameler hazırlatan ve fetvalarıyla tanınan bu büyük alim, özellikle Batınilik akımına karşı koydu. 22 Ağustos 1574'te İstanbul'da vefat etti.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (4)

“Ebussuud Efendi, Osmanlının yükselme devrinde, yani Kanunî Sultan Süleyman ile İkinci Selim dönemlerinde Şeyhülislâmlık görevinde bulunmuştur.”

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (2)

Eserleri ve Mirası

Türkçe, Farsça ve Arapça olmak üzere 20'den fazla eseri bulunan Ebussuud Efendi'nin en ünlü eseri, Arapça Kur'an tefsiri olan "İrşadü’l-Aklis-Selim İla Mezayü’l Kuran’il-Azim"dir.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (9)

Ayrıca "Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin Fetvaları" adlı eser de önemli kaynaklar arasında yer alır.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (8)

Osmanlı tarihinin bu önemli ismi, günümüzde de eserleri ve etkisiyle hatırlanmaktadır. Ebussuud Efendi'nin ilmi çalışmaları ve fetvaları, İslam dünyasında halen büyük bir saygıyla anılmaktadır.

Genc Gazete İnegöl İshakpaşa Medresesi Müderrisi Ebussuud Efendi (7)

Genc Gazete Inegol Ishakpasa Medresesi Müderris Ebu’l Leys Ali (25)

Kaynak: www.turhansahin.com